Μάτια των ζώων

0

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε παρατηρήσει κάποια στιγμή τα μάτια των φίλων σας και γενικά των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα σας και θα διαπιστώσατε ότι όλα τα ανθρώπινα μάτια είναι παρόμοια και μπορεί να διαφέρουν λίγο στο σχήμα ή στο χρώμα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και με τα μάτια των ζώων. Τα μάτια των ζώων παρουσιάζουν μια ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών.

Μάτια με την καλύτερη όραση

Ο αετός είναι το ζώο που έχει την καλύτερη όραση. Ενώ ταξιδεύει στον ουρανό μπορεί να εντοπίσει από 350 μέτρα ψηλά ένα κουνέλι που πηδά ανάμεσα στα χορτάρια και να σπεύσει να το αρπάξει. Τα μάτια του είναι τόσο μεγάλα που ζυγίζουν περισσότερο από ότι ο εγκέφαλός του.

Μάτια της αράχνης

Η αράχνη δεν έχει δύο αλλά οκτώ μάτια, τα οποία βρίσκονται στην ράχη της. Το καθένα από αυτά μπορεί να δει μέχρι μια συγκεκριμένη απόσταση. Καμία αράχνη δεν μπορεί να δει αντικείμενα σε απόσταση μεγαλύτερη από 30 εκατοστά ή να σχηματίσει σαφείς εικόνες. Μπορεί να παρατηρήσει όμως ακόμα και την πιο ελάχιστη κίνηση που συμβαίνει μπροστά της.

Μάτια μεγάλα

Τα νυκτόβια ζώα έχουν τεράστια μάτια. Η κουκουβάγια έχει δύο τεράστια μάτια, στρογγυλά σαν πιάτα που τη βοηθούν να βλέπει πολύ καλά την νύχτα και να αντιλαμβάνεται ακόμα και την πιο μικρή αναλαμπή. Τα μάτια της είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να γυρίσουν μέσα στις κόγχες τους.

Τα περιστρεφόμενα μάτια του Χαμαιλέοντα

Τα μάτια του χαμαιλέοντα στρέφονται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο καθώς αναζητά τα έντομα που θα φάει. Μόλις αντιληφθεί κάτι που τον ενδιαφέρει τα μάτια του καρφώνονται και τα δύο στο στόχο προκειμένου να χτυπήσει το θύμα του.

Μάτια που δε βλέπουν

Οι τυφλοπόντικες και οι νυχτερίδες που ζουν σε πλήρες σκοτάδι είναι σχεδόν τυφλά. Τα δύο υποτυπώδη μάτια του τυφλοπόντικα, όχι πιο μεγάλα από κεφάλι καρφίτσας, διακρίνουν μόνο τη διαφορά ανάμεσα σε φως και σκοτάδι.

Κάλυμμα ματιού

Τα φίδια και τα περισσότερα ψάρια δεν έχουν καθόλου βλέφαρα. Τα μάτια τους προστατεύονται από ένα σκληρό υαλώδες επικάλυμμα. Το επικάλυμμα είναι μόνιμο και διατηρείται καθαρό καθώς πλένεται συνεχώς με το νερό.

Μοιραστείτε το :