Οπτική αντίληψη

0

H αντίληψη είναι η ερμηνεία των πληροφοριών που παρέχονται από τις αισθήσεις μας για το περιβάλλον . Στην πραγματικότητα, η ερμηνεία που κάνουμε εξαρτάται από τις γνωστικές μας διαδικασίες και τις προηγούμενες γνώσεις μας. Η οπτική αντίληψη μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα να ερμηνεύουμε τις πληροφορίες που το φως του ορατού φάσματος επιτρέπει να φτάνει στα μάτια μας. Το αποτέλεσμα της ερμηνείας που ο εγκέφαλός μας κάνει σε αυτές τις πληροφορίες είναι αυτό που είναι γνωστό ως οπτική αντίληψη, ή όραση. Έτσι, η οπτική αντίληψη είναι μια διαδικασία που ξεκινά στα μάτια μας:

  • Φωτουποδοχή: Οι ακτίνες του φωτός εισέρχονται μέσα από τα μάτια μας και να ενεργοποιούν κάποια κύτταρα υποδοχείς που βρίσκονται στους αμφιβληστροειδείς αδένες μας.
  • Μεταφορά βασικής επεξεργασίας:Τα σήματα που παράγονται από αυτά τα κύτταρα διαβιβάζονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Πρώτα περνά μέσα από το οπτικό χίασμα (όπου η πληροφορία στο δεξί οπτικό πεδίο θα πάει στο αριστερό ημισφαίριο, ενώ οι πληροφορίες στο αριστερό οπτικό πεδίο θα πάνε στο δεξί ημισφαίριο) και στη συνέχεια η πληροφορία πάει στον πλευρικό γονατώδη πυρήνα του θαλάμου.
  • Ανάπτυξη της πληροφόρησης και της αντίληψης : Τέλος, η οπτική πληροφορία που συλλαμβάνεται από τα μάτια μας αποστέλλεται στον οπτικό φλοιό του ινιακού λοβού. Σε αυτές τις εγκεφαλικές δομές, οι πληροφορίες επεξεργάζονται και αποστέλλονται στο υπόλοιπο του εγκεφάλου για να μας επιτρέψουν να αλληλεπιδράσουμε με αυτές.
Μοιραστείτε το :