Οι φακοί επαφής που «ζουμάρουν» όταν θέλεις

0

Αμερικανοί και Ελβετοί επιστήμονες παρουσίασαν τους πρώτους τηλεσκοπικούς φακούς επαφής, οι οποίοι ζουμάρουν στα αντικείμενα κατά εντολή του χρήστη, με στόχο την επίτευξη καλύτερης όρασης.

Οι συγκεκριμένοι φακοί επαφής αναπτύχθηκαν αρχικά για χρήση από τον αμερικανικό στρατό, ενώ πλέον προορίζονται και ευρύτερη χρήση. Οι ηλικιωμένοι με εκφύλιση ωχράς κηλίδας και άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες έχουν επηρεάσει την κεντρική τους όραση, φαίνεται να είναι οι πιο κερδισμένοι από την «εφεύρεση» αυτή.

Οι βιονικοί φακοί επαφής χρηματοδοτήθηκαν αρχικά από την υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPΑ) του αμερικανικού Πενταγώνου και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης, στην Καλιφόρνια.

Οι φακοί επαφής που έχουν πάχος σχεδόν ενάμισι χιλιοστό, έχουν ενσωματωμένα μικροσκοπικά τηλεσκόπια από αλουμίνιο και με τη βοήθεια ειδικών «έξυπνων» ηλεκτρονικών γυαλιών οράσεως, η όραση του χρήστη μπορεί να μεταβεί από την φυσιολογική κατάσταση σε μεγενθυμένη.

Όταν ο χρήστης ανοιγοκλείσει τον δεξί του οφθαλμό, οι φακοί « ζουμάρουν» έως και 2,8 φορές, ενώ όταν ανοιγοκλείσει τον αριστερό του οφθαλμό, η όραση επανέρχεται στην φυσιολογική της κατάσταση.
Οι ερευνητές επισήμαναν πως οι συγκεκριμένοι φακοί επαφής βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα και θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους. Στο μέλλον, ωστόσο, μπορούν να αποτελούσαν μια επαναστατική λύση για την αντιμετώπιση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Οι επιστήμονες πλέον εργάζονται ώστε να κάνουν τους βιονικούς φακούς επαφής πιο μικρούς και πιο ευκάμπτους, με στόχο να είναι πιο ανεκτοί, ενώ άλλες επιστημονικές ομάδες αναπτύσσουν βιονικούς φακούς επαφής, οι οποίοι να μπορούν να ελέγξουν την αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Μοιραστείτε το :