Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

0

H πολύ λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη, η οποία καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού ονομάζεται αμφιβληστροειδής, όπου και μετατρέπει τα οπτικά ερεθίσματα σε νευρικά για ανάλυση και επεξεργασία από τον εγκέφαλο.

Κάποιες φορές όμως και κάτω από ορισμένες συνθήκες ο αμφιβληστροειδής μπορεί να αποκολληθεί με αρνητικές συνέπειες για την όραση. Συνήθως η αποκόλληση οφείλεται στη δημιουργία κάποιας ρωγμής στην επιφάνειά του ή σε κάποια προδιάθεση όπως π.χ. μυωπία, σε κάποιον τραυματισμό καθώς και σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι αγγειοπάθειες, οι οφθαλμικές φλεγμονές κ.α.

Οι ρωγμές συνήθως στον αμφιβληστροειδή επηρεάζουν μόνο την περιφερική όραση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανεξήγητες λάμψεις και απότομη εμφάνιση πολλών μαύρων κηλίδων. Ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης των ρωγμών είναι η περιχαράκωση τους με ειδικό Laser. Με αυτόν τον τρόπο ο αμφιβληστροειδής κολλάει στη θέση του και εμποδίζεται η περαιτέρω απόσχισή του. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η υαλοειδεκτομή, μία επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το υαλώδες (το ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό του βολβού του ματιού).

Σε περίπτωση λοιπόν αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ο ασθενής θα πρέπει επειγόντως να ζητήσει βοήθεια από τον οφθαλμίατρο.

 

 

Μοιραστείτε το :