Λοιμώδης ενδοφθαλμίτιδα

0

Η λοιμώδης ενδοφθαλμίτιδα είναι μία φλεγμονή από λοιμογόνους μικροοργανισμούς.

Η φλεγμονή αναπτύσσεται μέσα στον οφθαλμικό βολβό και περιλαμβάνει το υαλοειδές σώμα. Είναι σοβαρή λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η προσβολή του οφθαλμού από λοιμογόνα αναπτύσσεται μετά από μία εγχείρηση καταρράκτη ή μετά από τραυματισμό του ματιού και ενοφθαλμισμό μικροβίων, ανεξαρτήτως αιτιολογίας.

Η αρχική φλεγμονή μπορεί να εντοπίζεται στον επιπεφυκότα του ματιού, στις μήνιγγες, στην καρδιά, στο ουροποιητικό ή σε άλλους ζωτικούς ιστούς και αρκετές φορές πρόκειται για παραμελημένες λοιμώξεις.

Τα παθογόνα που εμπλέκονται στη λοιμώδη ενδοφθαλμίτιδα είναι πολλά, το είδος τους εξαρτάται από τον τρόπο της λοιμώδους προσβολής και περιλαμβάνουν σταφυλόκοκκους, στρεπτόκοκκους, μύκητες.

Την ενδοφθαλμίτιδα θα υποψιαστούμε αν μετά από μια οφθαλμική χειρουργική εμφανιστούν απρόσμενα συμπτώματα, όπως πόνος και μείωση της όρασης. Αμέσως ο οφθαλμίατρος πρέπει να προχωρήσει σε λήψη υγρών από το μάτι (υαλοειδές ή/και υδατοειδές) και μικροβιολογική εξέταση των υγρών αυτών. Επειδή στο 30% των περιπτώσεων ενδοφθαλμίτιδας η καλλιέργεια είναι αρνητική, θα πρέπει απαραιτήτως να ζητούνται και άμεσες χρώσεις Gram και Giemsa, όπου και μόνο η παρουσία πυοσφαιρίων θέτει τη διάγνωση της λοιμώδους ενδοφθαλμίτιδας.

Το Α και το Ω της επιτυχούς αντιμετώπισης της ενδοφθαλμίτιδας είναι η γρήγορη και ακριβής διάγνωση.

 

Μοιραστείτε το :