Κάντε τη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου

0

Η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως είναι τα εγκαύματα των οφθαλμών, η εμφάνιση πτερυγίου, οι κερατοεπιπεφυκίτιδες, καθώς επίσης και η ανάπτυξη καρκίνου των οφθαλμών.

Πριν αποκτήσετε τα νέα σας γυαλιά ηλίου για τη φετινή σεζόν, θα πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα:

UV Protection

Tα γυαλιά ηλίου τα οποία θα επιλέξετε θα πρέπει να καταγράφουν πως παρέχουν 100% προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, δηλαδή θα πρέπει να αναγράφουν τα εξής: «100% UV Protection» ή «UV 400». Εάν το προϊόν δεν αναγράφει κάτι σχετικό, τότε θα πρέπει να αποφύγετε να το αγοράσετε. Τα γυαλιά ηλίου τα οποία θα προμηθευθείτε, θα πρέπει να καταγράφουν επίσης και το σήμα «CE», ως μια απόδειξη πιστοποίησης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητά τους. Όσον αφορά τους φακούς των γυαλιών ηλίου, επιλέξτε τους πολωτικούς, οι οποίοι περιορίζουν το «θάμπωμα» κατά τις απογευματινές ώρες.

Γυαλιά Ηλίου Polar

Γυαλιά Ηλίου Polar

Εφαρμογή
Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να έχουν άψογη εφαρμογή στο πρόσωπο σας. Σύμφωνα με νέες μελέτες των οπτικών, τα γυαλιά ηλίου τα οποία απέχουν 0.6 εκ από το μέτωπο, αφήνουν έως και 20% περισσότερη ακτινοβολία να περάσει στους οφθαλμούς. Όταν δοκιμάσετε το νέο σας ζευγάρι γυαλιών ηλίου, τότε αυτά θα πρέπει να ακουμπούν μόνο στη μύτη και τα αυτιά, χωρίς όμως να τα πιέζει, ενώ δεν θα πρέπει να ακουμπούν τους κροτάφους και τις βλεφαρίδες.

Χρώματα 
Τα χρώματα τα οποία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως συμβάλουν στην μέγιστη προστασία των οφθαλμών, είναι το καφέ και το σκούρο κόκκινο, καθώς πρόκειται για αποχρώσεις οι οποίες απορροφούν το «μπλε φως». Το G15 (πράσινο – γκρι) , καθώς επίσης και το φιμέ, είναι αποδεδειγμένο πως ξεκουράζουν τους οφθαλμούς.

Υλικό των φακών
Ο φακός των γυαλιών ηλίου θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος από οργανικά υλικά όπως είναι το πλαστικό, ενώ θα πρέπει να είναι ανθεκτικός στα χτυπήματα. Οι πολυκαρβονικοί φακοί των γυαλιών ηλίου, υπερτερούν ως προς τους πλαστικούς, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα.

Γυαλιά Ηλίου Polar

Γυαλιά ηλίου για κάθε ηλικία
Ακόμα και τα νήπια πρέπει να κάνουν χρήση των γυαλιών ηλίου τα οποία θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά για παιδιά. Όσον αφορά τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, αυτά θα πρέπει να κάνουν χρήση των απορροφητικών γυαλιών ηλίου, με φακούς polycarbonate. Οι έφηβοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς θα πρέπει να επιλέγουν γυαλιά ηλίου τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις και όχι μόνο επιλέγοντας κάποια που είναι στη μόδα. Τέλος, οι ενήλικες θα πρέπει να επιλέγουν γυαλιά ηλίου ανάλογα με τις δραστηριότητες τους και την ανάγκη κάλυψης των διαθλαστικών ανωμαλιών τους.

Πώς ξεχωρίζεις τα καλά γυαλιά ηλίου;
Σε περίπτωση που έχεις προμηθευθεί ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις εάν είναι «καλό», τότε θα πρέπει να επισκεφτείς τον οπτικό σου, ώστε να ελέγξει την απορροφητικότητα των φακών, μέσω ειδικών μηχανημάτων.

Γυαλιά Ηλίου Polarized

Οι πολωτικοί φακοί που χρησιμοποιούνται στα γυαλιά, έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν ως φίλτρα στις διάφορες τυχαίες διευθύνσεις του φυσικού φωτός. Σε μεγάλο βαθμό μειώνουν ή και εξαφανίζουν τις αντανακλάσεις και το θάμπωμα που έχουν οι γυαλιστερές επιφάνειες, με αποτέλεσμα να μας βοηθούν να βλέπουμε πιο καθαρά όταν βρισκόμαστε στον ήλιο, καθώς και να παρατηρούμε τα αντικείμενα χωρίς γυαλίσματα.

Από πολλούς ανθρώπους υπάρχει η αντίληψη ότι αυτού του είδους τα γυαλιά είναι αρκετά πιο ακριβά από τα υπόλοιπα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει απαραίτητα. Ένα παράδειγμα είναι τα γυαλιά ηλίου Polar polarized, τα οποία έχουν ιδιαίτερα προσιτές τιμές και μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά διαφορετικά σχέδια και χρώματα.

optix.gr

Μοιραστείτε το :