Η πρώτη τεχνητή ίριδα

0

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FDA, η πρώτη τεχνητή ίριδα ματιού η οποία είναι κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες έλαβε έγκριση και θα είναι διαθέσιμη σε άτομα των οποίων η ίριδα είτε απουσιάζει λόγω μιας συγγενούς (εκ γενετής) πάθησης που λέγεται ανιριδία, είτε έχει υποστεί σοβαρή βλάβη λόγω τραυματισμού.

Η αρμόδια αμερικανική υγειονομική Αρχή ενέκρινε την πρώτη τεχνητή συσκευή, η οποία λέγεται CustomFlex Artificial Iris και αποτελείται από μία λεπτή, αναδιπλούμενη μεμβράνη ιατρικής σιλικόνης. Η μεμβράνη αυτή προσαρμόζεται στο σχήμα και στο χρώμα της φυσικής ίριδας των ματιών κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Εισάγεται στο μάτι μέσω μιας πολύ λεπτής τομής και η τεχνητή ίριδα ξετυλίγεται στην επιθυμητή θέση και ύστερα λειαίνονται οι άκρες της με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων. Στη θέση της συγκρατείται από τις άλλες δομές του ματιού, αλλά αν παραστεί ανάγκη μπορεί να στηριχθεί και με ράμματα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) με τη διευκρίνιση, ότι η τεχνητή ίριδα είναι κατάλληλη για παιδιά και για ενήλικες των οποίων η ίριδα είτε απουσιάζει λόγω μιας συγγενούς πάθησης που λέγεται ανιριδία, είτε έχει υποστεί σοβαρή βλάβη λόγω τραυματισμού.

Η τεχνητή ίριδα προορίζεται επίσης για άτομα με προβλήματα της ίριδας λόγω άλλων διαταραχών, όπως ο αλμπινισμός και η χειρουργική αφαίρεση της ίριδας εξαιτίας καρκίνου (μελάνωμα της ίριδας).

Μοιραστείτε το :