Το TETRIS γίνεται σύμμαχος στο τεμπέλικο μάτι

2

Καναδοί επιστήμονες αποκάλυψαν έναν πρωτοποριακό τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν θεραπευτικά το «Τεμπέλικο μάτι». Μια θεραπεία που βασίζεται στο πασίγνωστο παιχνίδι “Tetris”.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου MC GILL ανακάλυψαν πως το παιχνίδι με τα πολύχρωμα τουβλάκια μπορεί να προκαλέσει συνεργασία των δυο οφθαλμών. Το «τεμπέλικο μάτι» ή αλλιώς η αμβλυωπία είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε παιδιά βρεφικής και πιο μεγάλης ηλικίας, όπου το ένα μάτι δεν βλέπει καλά, έτσι ο εγκέφαλος δίνει εντολή να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά το άλλο μάτι. Αυτό όμως προκαλεί αποδυνάμωση της όρασης. Υπολογίζεται πως 1 στα 50 παιδιά πάσχουν από αυτό.

Η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται με την κάλυψη του δυνατού ματιού με ένα ειδικό κάλυμμα, έτσι ώστε το ¨τεμπέλικο μάτι¨ να αναγκαστεί να δει.

Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές με την συγκεκριμένη πάθηση να φορέσουν ειδικά video – γυαλιά μια ώρα την ημέρα για διάστημα μιας εβδομάδας. Στο video προβαλλόταν το παιχνίδι Tetris. Στη μια ομάδα εθελοντών επέτρεψαν να βλέπουν τα τουβλάκια την ώρα που έπεφταν ενώ στη δεύτερη ομάδα δεν επέτρεπαν να δουν από το ένα μάτι. Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν πως η πρώτη ομάδα έδειξε βελτίωση στην όραση.

Η αντιμετώπιση της αμβλυωπίας θα μπορούσε να γίνει κατά αυτόν τον τρόπο ,ειδικότερα στους ενήλικες, και έτσι να αντικατασταθεί η κάλυψη του ενός ματιού.

Μοιραστείτε το :
  • Κυριάκος

    Δεν το έχω ξανακούσει. Σε λίγο θα μας πείτε ότι χαζεύοντας στην τηλεόραση βοηθάμε τα μάτια μας. θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε!

  • ΑΘΗΝΑ

    Κυριάκο, υπάρχουν ακόμα και ασκήσεις μέσα από Video παιχνίδια για την βελτίωση της όρασης…