Μην αγοράζετε θεατρικούς φακούς επαφής χωρίς να έχετε ιατρική συνταγή

0

Μην αγοράζετε ποτέ φακούς επαφής από καταστήματα ή από το διαδίκτυο χωρίς πρώτα να έχετε στα χέρια σας συνταγή από τον οφθαλμίατρο. Η πώληση των φακών επαφής χωρίς συνταγή από τον οφθαλμίατρο δεν θεωρείται παράνομη όμως ενέχει μεγάλους κινδύνους, αφού η χρήση των φακών επαφής χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των οφθαλμών.

Οι λάτρεις των αποκριών προμηθεύονται θεατρικούς φακούς επαφής, με σκοπό να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους ή να δημιουργήσουν την εντύπωση ενός χαρακτήρα ( βαμπίρ, ζόμπι, γάτας). Μια κίνηση που μπορεί να επιφέρει σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα σε περίπτωση που οι παραπάνω φακοί επαφής έχουν αγοραστεί χωρίς συνταγή οφθαλμιάτρου.

Οι καταναλωτές που προμηθεύονται θεατρικούς φακούς επαφής για την περίοδο των αποκριών, δεν γνωρίζουν πως διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης οφθαλμολογικών προβλημάτων, κίνδυνοι που εγκυμονούνται και στους διορθωτικούς φακούς επαφής.

Δεν θα πρέπει ποτέ ο καταναλωτής να προμηθεύεται θεατρικούς φακούς επαφής οι οποίοι πωλούνται παράνομα από λιανοπωλητές, σαλόνια ομορφιάς , ακόμα και από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ομοσπονδία Οπτομετρών, δεν θα πρέπει να αγοράζετε ποτέ θεατρικούς φακούς επαφής από τις παραπάνω πηγές, καθώς μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις ή βακτηριακές λοιμώξεις στους οφθαλμούς, παθήσεις που μπορούν να επιφέρουν ακόμα και την απώλεια όρασης , σύμφωνα με τον Glenda Secor, Πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης Οπτομετρών.

Σύμφωνα με στατιστικές του 2013, το 17% των αμερικανών έκανε χρήση των θεατρικών φακών επαφής, ως μέρος της αποκριάτικης ενδυμασίας τους. Από τα άτομα αυτά, το 24% προμηθεύονται τους φακούς επαφής από παράνομη πηγή, χωρίς να έχουν επισκεφθεί τον οφθαλμίατρό τους.

Σύμφωνα με τον Δρ Secor, δεν θα πρέπει να αγοράζετε ποτέ φακούς επαφής από καταστήματα ή ιστοσελίδες, οι οποίες δεν σας ζητούν συνταγή οφθαλμιάτρου. « Με άλλα λόγια εάν μπορείτε να βρείτε εύκολα φακούς επαφής χωρίς να δώσετε την ιατρική συνταγή, να έχετε κατά νου πως οι συγκεκριμένοι φακοί επαφής δεν πωλούνται νόμιμα».

Θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο ώστε να κρίνει κατά πόσο ο κερατοειδής σας μπορεί να ανεχθεί με ασφάλεια τους φακούς επαφής. Ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να βρει , επίσης, ποιοι φακοί επαφής είναι ιδανικοί για εσάς και να σας δείξει πώς να τους φροντίζετε με ασφάλεια. Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για έλεγχο και παροχή συνταγής για αγορά φακών επαφής, εξασφαλίζει την υγεία των οφθαλμών και μειώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων.

Αυτές είναι οι συστάσεις για όσους κάνουν χρήση φακών επαφής, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Οπτομετρών

  • Να κάνετε χρήση φακών επαφής μόνο εάν σας το έχει επιτρέψει ο οφθαλμίατρος.
  • Βεβαιωθείτε πως οι φακοί επαφής καθαρίζονται και απολυμαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών υγείας οφθαλμών.
  • Βεβαιωθείτε πως έχετε πλύνει τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους φακούς επαφής σας.
  • Μην δίνετε τους φακούς επαφής σας σε άλλο άτομο.
  • Μην κοιμάστε χωρίς πρώτα να έχετε αφαιρέσει τους φακούς επαφής.

Εάν ο χρήστης των φακών επαφής έχει υποστεί βλάβη στους οφθαλμούς τους έπειτα από χρήση παράνομων φακών επαφής, οι γιατροί οφείλουν να αναφέρουν το περιστατικό στον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) μέσω της ιστοσελίδας του και στην Ελλάδα στον αρμόδιο φορέα, ΕΟΦ.

Μοιραστείτε το :