Τι είναι η ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα;

0

Οι οφθαλμικές λοιμώξεις ακανθαμοιβάδας σε χρήστες φακών επαφής είναι σπάνιες αλλά σοβαρές και συχνά ξεκινούν εξαιτίας ενός λανθασμένου χειρισμού του φακού αλλά και των κακών συνθηκών υγιεινής.

Για να αποφευχθεί η ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα θα πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες φροντίδας του φακού, χειρισμού και χρήσης που θα λάβετε από τον οφθαλμίατρο σας. Η σωστή φροντίδα των φακών επαφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο όλων των οφθαλμικών λοιμώξεων που σχετίζονται με τους φακούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ακανθαμοιβάδα.
Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, επειδή η ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη να αντιμετωπιστεί. Μερικές φορές αυτές οι λοιμώξεις απαιτούν μεταμόσχευση κερατοειδούς, η οποία είναι μια σοβαρή χειρουργική διαδικασία.

Τι είναι η ακανθαμοιβάδα;

Ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός είναι μια φυσικά απαντώμενη αμοιβάδα (μικροσκοπική, ένας μονοκύτταρος οργανισμός) που συναντάται συνήθως σε πηγές νερού, όπως το νερό της βρύσης, το νερό των πηγαδιών, το υδρομασάζ, και στα συστήματα εδάφους και αποχέτευσης.

Αν αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα μολύνουν το μάτι, προκαλούν ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα. Η πάθηση αυτή διαγνώστηκε για πρώτη φορά το 1973, με περίπου το 90 % των περιπτώσεων να αφορά χρήστες φακών επαφής.

Κρούσματα Ακανθαμοιβάδας Μεταξύ Χρηστών Φακών Επαφής

Τα τελευταία χρόνια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καθώς και άλλοι ερευνητές, έχουν αναφερθεί σε σποραδικά κρούσματα περιπτώσεων ακανθαμοιβαδικής κερατίτιδας ανάμεσα σε χρήστες φακών επαφής.

Η προχωρημένης μορφής ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσει ένα λευκό δακτύλιο που καλύπτει την ίριδα, όπως και ερυθρότητα στο άσπρο μέρος του ματιού.
Για παράδειγμα, το 2007 το CDC εξέδωσε πολλές προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία, όσον αφορά την ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα που σχετίζεται με τη χρήση μιας συγκεκριμένης μάρκας φακών επαφής.

Το CDC δήλωσε επίσης ότι μια επταπλάσια αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης ακανθαμοιβαδικής κερατίτιδας που σχετίζεται με τη χρήση φακών επαφής, ώθησε την AMO να αποσύρει ένα συγκεκριμένο προϊόν από την αγορά. Το διάλυμα φακών επαφής από μόνο του δεν ήταν μολυσμένο, αλλά φαινόταν να είναι αναποτελεσματικό στην πρόληψη της ακανθαμοιβαδικής κερατίτιδας.

Τι προκαλεί την Ακανθαμοιβαδική Κερατίτιδα;

Οι παράγοντες και οι δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα περιλαμβάνουν τη χρήση μολυσμένου νερού από βρύση ή πηγάδι σε φακούς επαφής, τη χρήση σπιτικών διαλυμάτων για την αποθήκευση και τον καθαρισμό φακών επαφής, τη χρήση φακών επαφής στο τζακούζι και τη κολύμβηση ή το ντους.

Εδώ είναι μια αμοιβάδα σε μεγέθυνση. (Φωτογραφία: U.S. Centers for Disease Control and Dr. George Healy)

Μια λερωμένη θήκη φακών μπορεί επίσης να γίνει εστία μόλυνσης από ακανθαμοιβάδα. Επιπλέον, μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι νέοι κανονισμοί της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος που αποσκοπούν στην μείωση των καρκινογόνων (εν δυνάμει καρκινογόνων) προϊόντων, όπως τα απολυμαντικά στην υδροδότηση μπορεί να έχουν εκ παραδρομής ενισχύσει τους μικροβιακούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας εύρεσης ακανθαμοιβάδας στα αποθέματα νερού.

Άλλοι ερευνητές συνδέουν τις πρόσφατες αυξήσεις στις μολύνσεις που σχετίζονται με τους φακούς επαφής με την εισαγωγή των “χωρίς-τρίψιμο” συστημάτων φροντίδας φακών που μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερο αποτελεσματικό καθαρισμό.

Ωστόσο ανεξάρτητα από την αιτία της αύξησης, η ακανθαμοιβάδα μπορεί να εξουδετερωθεί εύκολα, ειδικά όταν τρίβεται μακριά από την επιφάνεια του φακού κατά τον καθαρισμό. Στην τελική, η καλή υγιεινή των φακών επαφής είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ακανθαμοιβαδικής κερατίτιδας.

Πώς ξέρετε εάν έχετε Ακανθαμοιβαδική Κερατίτιδα;

Τα συμπτώματα της Ακανθαμοιβαδικής κερατίτιδας περιλαμβάνουν ερυθρά μάτια και πόνο μετά την αφαίρεση των φακών επαφής, έντονα δάκρυα, ευαισθησία στο φως, θολή όραση και την αίσθηση ότι κάτι βρίσκεται στο μάτι σας.

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρο σας. Αλλά να έχετε κατά νου ότι η Ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα είναι δύσκολη στο να διαγνωστεί, διότι τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας και άλλων μολύνσεων των ματιών.

Η διάγνωση της κερατίτιδας συχνά συμβαίνει αφού προσδιοριστεί ότι η πάθηση είναι ανθεκτική σε αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των άλλων λοιμώξεων. Μια “δαχτυλιακή” εξέλκωση του κερατοειδούς ιστού σας μπορεί επίσης να εμφανιστεί.

Δυστυχώς, αν δεν ληφθεί άμεσα θεραπεία, η Ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης ή να χρειαστείτε μεταμόσχευση κερατοειδούς για αποκατάσταση της βλάβης.
Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης Ακανθαμοιβαδικής κερατίτιδας;

Υπάρχουν αρκετοί εύκολοι τρόποι για να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα του να προσβληθείτε με αυτή την απειλητική για την όραση πάθηση.

Να θυμάστε επίσης πως πρέπει να καθαρίζετε και να αποστειρώνετε την θήκη των φακών σας, για να αποφύγετε πιθανή μόλυνση από ακανθαμοιβάδα.

  • Ακολουθήστε τις συστάσεις του οφθαλμίατρου σας σχετικά με την φροντίδα των φακών επαφής σας. Χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που αυτός ή αυτή συνιστά.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης με τους φακούς επαφής σας. Ο FDA συνέστησε ότι οι φακοί επαφής δεν πρέπει να εκτίθεται σε νερό οποιουδήποτε είδους.
  • Μην κολυμπάτε, μην κάνετε μπάνιο ή χρησιμοποιείτε υδρομασάζ φορώντας φακούς επαφής. Αν αποφασίσετε να φορέσετε τους φακούς σας κατά την κολύμβηση, να φοράτε αεροστεγή γυαλιά κολύμβησης από πάνω τους.
  • Βεβαιωθείτε ότι μουλιάζετε τους φακούς σας σε φρέσκο ​​διάλυμα απολύμανσης κάθε βράδυ. Μην χρησιμοποιείτε ένα διάλυμα διαβροχής ή αλατούχο διάλυμα που δεν προορίζεται για απολύμανση.
  • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν την χρήση των φακών σας.
  • Εκτός εάν φοράτε φακούς επαφής μιας χρήσης που αντικαθίστανται καθημερινά, να καθαρίζετε πάντα τους φακούς επαφής σας αμέσως μετά την αφαίρεσή τους, τρίβοντας τους φακούς κάτω από μια ροή διαλύματος πολλαπλών χρήσεων.

Προσέχετε την Θήκη Φακών Επαφής σας

Η καθαριότητα και η σωστή φροντίδα είναι εξίσου σημαντική για τις θήκες των φακών επαφής.

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε, να ξεπλύνετε και να στεγνώνετε με αέρα την θήκη των φακών επαφής σας, αμέσως μετά την αφαίρεση των φακών από την θήκη. Πετάξτε το παλιό διάλυμα και τρίψτε τους μέσα στην θήκη με καθαρά δάχτυλα για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, γεμίστε την θήκη με διάλυμα πολλαπλών χρήσεων ή αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα (όχι βρύσης ή εμφιαλωμένο νερό), πετάξτε το, και φυλάξτε την θήκη ανάποδα χωρίς τα καλύμματα.

Και πάλι, η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην Ακανθαμοιβαδική κερατίτιδα.

Μοιραστείτε το :