Αλμπινισμός: Κατά πόσο επηρεάζονται οι οφθαλμοί

0

Ο αλμπινισμός ή διαφορετικά λευκοπάθεια, αποτελεί μια διαταραχή της λειτουργίας των μελανοκυττάρων, κύτταρα τα οποία κάτω από φυσιολογικές συνθήκες παράγουν την γνωστή σε όλους μας ουσία, μελανίνη, η οποία δίνει το σκούρο χρώμα στο δέρμα των ανθρώπων.

Πρόκειται για γενετική πάθηση η οποία εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 20.000 γεννήσεις. Σε περίπτωση που το παιδί γεννηθεί με την πάθηση αυτή, ενδεχομένως να έχει τις παρακάτω εκδηλώσεις διαβάθμισης.

  • Δέρμα. Εάν υπάρχει 100% έλλειψη μελανίνης, τότε το δέρμα είναι απολύτως λευκό. Εάν όμως υπάρχει μερική έλλειψη μελανίνης, τότε το δέρμα μπορεί να φέρει αποχρώσεις μεταξύ του λευκού προς το καστανό.
  • Τρίχες. Οι τρίχες σε όλες τις περιοχές του σώματος, τείνουν να έχουν λευκό έως και ανοιχτό – καστανό χρώμα.
  • Οι οφθαλμοί. Όλα τα παιδιά με αλμπινισμό παρουσιάζουν διαφάνεια της ίριδας, επιτρέποντας κατά αυτό τον τρόπο να γίνει διάγνωση της πάθησης, χωρίς να έχουν προϋπάρξει ιατρικές εξετάσεις. Η κόρη του οφθαλμού τείνει να είναι κόκκινη έως και ρόδινη, με τα παιδιά να υποφέρουν από φωτοφοβία, η οποία τους αναγκάζει να ανοιγοκλείνουν συνεχώς τα μάτια τους. Μπορεί να εκδηλώσουν στραβισμό, μειωμένη όραση και κινήσεις νυσταγμού των βλεφάρων και των βολβών.

Πρόληψη του αλμπινισμού

Ο αλμπινισμός θα μπορούσε να ανιχνευτεί μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας της κύησης, πραγματοποιώντας αμνιοπαρακέντηση. Πρόκειται, ωστόσο, για έναν έλεγχο ο οποίος δεν έχει κάποια χρησιμότητα καθώς τα παιδιά δεν φέρουν σωματικά ή πνευματικά προβλήματα, εκτός των πολύ σοβαρών περιπτώσεων όπου μπορεί να υπάρξει απώλεια της όρασης.

Θεραπεία
Τα άτομα με αλμπινισμό έχουν υψηλές πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, εξαιτίας της έλλειψης μελανίνης, για αυτό και πρέπει να εφαρμόζουν καθημερινά σε όλο τους το σώμα αντηλιακό με αρκετά υψηλό δείκτη προστασίας, ενώ πρέπει να κάνουν πάντοτε χρήση των γυαλιών ηλίου και να επισκέπτονται τακτικά τον δερματολόγο και τον οφθαλμίατρο.

Μοιραστείτε το :