Όταν οι άνθρωποι με αχρωματοψία βλέπουν για πρώτη φορά τα χρώματα

0

Περίπου 300 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο πάσχουν από κάποιο βαθμό αχρωματοψίας, με τους περισσότερους από αυτούς να μην μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του κόκκινου και του πράσινου χρώματος, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι βλέπουν μόνο τις αποχρώσεις του γκρι.

Η αχρωματοψία αποτελεί μια οφθαλμολογική πάθηση κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να διακρίνει ορισμένες χρωματικές αποχρώσεις. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη των κωνίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ύπαρξη της έγχρωμης όρασης. Στην πιο κοινή μορφή της αχρωματοψίας, οι ασθενείς δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του κόκκινου και του πράσινου χρώματος. Η μορφή αυτή είναι κληρονομική και συναντάται πιο συχνά στους άνδρες. Η πλήρης αχρωματοψία κατά την οποία ο ασθενής βλέπει μόνο ασπρόμαυρα, αποτελεί την πιο σπάνια μορφή.

Η κληρονομικότητα, το γλαύκωμα, τα αγγειακά προβλήματα, καθώς επίσης και το εγκεφαλικό, αποτελούν τις κύριες αιτίες εκδήλωσης της αχρωματοψία, ενώ υπάρχουν φορές όπου η αχρωματοψία αποτελεί παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, ωστόσο υποχωρεί με την διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Η δυσχρωματοψία, εφόσον είναι κληρονομική, δεν θεραπεύεται. Εάν όμως οφείλεται σε άλλους παράγοντες, η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να επαναφέρει την φυσιολογική όραση.
Γνωστή εταιρεία, με σκοπό να βοηθήσει τα άτομα τα οποία πάσχουν από αχρωματοψία, συνεργάστηκε με οφθαλμιάτρους, ώστε να δημιουργήσουν γυαλιά οράσεως τα οποία θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες, να διαχωρίσουν τα χρώματα.

Δείτε πως αντέδρασαν τα άτομα με αχρωματοψία, όταν μπόρεσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους, να διακρίνουν τις αποχρώσεις.

Μοιραστείτε το :