Αποκόλληση υαλοειδούς: Αιτία και συμπτώματα

0

Το εσωτερικό μέρος του οφθαλμού περιέχει μια υαλώδες ουσία σε μορφή γέλης, η οποία βοηθά τον οφθαλμό να διατηρεί το σφαιρικό του σχήμα. Οι εκατομμύρια μικροσκοπικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται εντός της ουσίας, συνάπτονται με την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Αποκόλληση υαλοειδούς 1

Με το πέρασμα των χρόνων, η υαλώδες ουσία συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα οι μικροσκοπικές ίνες να έλκουν την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Η πίεση η οποία δημιουργείται επιφέρει ρήξη των ινών, με αποτέλεσμα η υαλώδες ουσία να αποχωρίζεται τον αμφιβληστροειδή. Ωστόσο, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν απειλεί την όραση.

Ποια άτομα κινδυνεύουν από αποκόλληση υαλοειδούς;

Η αποκόλληση υαλοειδούς παρατηρείται στα άτομα ηλικίας άνω των 50, αλλά είναι ακόμα πιο συνηθέστερη στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών. Η ύπαρξη μυωπίας αποτελεί κύριο παράγοντα εκδήλωσης της αποκόλλησης υαλοειδούς. Τυχόν αποκόλληση μόνο στον έναν οφθαλμό, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αποκόλληση και στον δεύτερο οφθαλμό, μια αποκόλληση η οποία μπορεί να συμβεί αρκετά χρόνια πιο μετά από την πρώτη.

Αποκόλληση υαλοειδούς 2

Αποκόλληση υαλοειδούς 3

Συμπτώματα

Κατά τη συρρίκνωση, το υαλώδες μοιάζει με ένα τεντωμένο σχοινί, με τις ίνες να δημιουργούν μικρές σκιές πάνω στον αμφιβληστροειδή. Οι σκιές αυτές γίνονται αντιληπτές ως κηλίδες και «μυγάκια», επηρεάζοντας το οπτικό πεδίο. Τυπικό σύμπτωμα αποτελεί η ξαφνική αύξηση του αριθμού των νέων στιγμάτων. Ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να συνοδεύεται και από την εμφάνιση λάμψεων στο οπτικό πεδίο.

onmed.gr

Μοιραστείτε το :