Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα

0

Η επιπεφυκίτιδα (αλλιώς ροζ μάτι) περιλαμβάνει φλεγμονή του εξωτερικού στρώματος του ματιού και του εσωτερικού του βλεφάρου. Μπορεί να προκαλέσει οίδημα, κνησμό, κάψιμο, εκροές, και ερυθρότητα. Οι συχνότερες αιτίες είναι η βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, οι αλλεργίες, διάφορες ουσίες που προκαλούν ερεθισμό ή ακόμα και προϊόντα φακών επαφής, οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές για τα μάτια.

Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το έκζεμα. Τα βλέφαρα είναι συχνά οιδηματώδη και εκζεματώδη.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεχωρίζουμε την αλλεργική επιπεφυκίτιδα με την ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα, η οποία αποτελεί μία σημαντική μορφή επιπεφυκίτιδας.

Εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια παιδικής ηλικίας, αποτελεί και ένα πολύ συχνό προοίμιο του κερατόκωνου, ενός προβλήματος του κολλαγόνου του κερατοειδούς, το οποίο δυστυχώς στη χώρα μας είναι και εξαιρετικά συχνό. Προσβάλει συνήθως έφηβους άρρενες, και προκαλεί λέπτυνση και παραμόρφωση του κερατοειδούς.

Η σωστή διάγνωση και η γρήγορη αντιμετώπιση της ατοπικής κερατοεπιπεφυκίτιδας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής αλλά και να αποφευχθούν οι επιπλοκές στο μάτι, κάτι για το οποίο είναι απαραίτητη η συνδρομή και η συμβουλή του ειδικού οφθαλμιάτρου.

 

 

Μοιραστείτε το :