Τί είναι η Αχρωματοψία;

1

Αχρωματοψία είναι η αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων . Δεν αποτελεί μορφή τύφλωσης αλλά κάποιος που πάσχει από αχρωματοψία, δεν μπορεί να ξεχωρίσει ορισμένα χρώματα (κόκκινο- πράσινο, μπλε –κίτρινο). Η πιο συχνή μορφή αχρωματοψίας είναι η αδυναμία αντίληψης του κόκκινου – πράσινου χρώματος. Σπάνια ο ασθενής μπορεί να βλέπει μόνο σε αποχρώσεις του γκρι.

Αχρωματοψία αποκαλείται η αδυναμία αναγνώρισης των χρωμάτων στα αντικείμενα και προκαλείται από βλάβη στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να αντιληφτούν σωστά τα χρώματα ακόμα και εάν τα μάτια τους λαμβάνουν τα χρωματικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Τα μάτια μας έχουν την δυνατότητα να ξεχωρίζουν το χρώμα και την φωτεινότητα και αυτό συμβαίνει διότι στο πίσω μέρος τους διαθέτουν τα κωνία καθώς και τα ραβδία, δυο είδη κυττάρων του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Φυσιολογικά υπάρχουν 3 κωνία (S-κώνοι, M-κώνοι, και L-κώνοι) και λειτουργούν ως φωτοϋποδοχείς του μπλε, του πράσινου και του κόκκινου χρώματος. Τα κωνία αναγνωρίζουν το χρώμα και τα ραβδία την φωτεινότητα.

Τα άτομα που έχουν πρόβλημα αχρωματοψίας έχουν μερική ή ολική έλλειψη των παραπάνω χρωστικών ουσιών. Ανάλογα με τον βαθμό ύπαρξης των κωνίων ποικίλει και ο βαθμός της αχρωματοψίας. Συμπερασματικά το άτομο που έχει αχρωματοψία στο κόκκινο και το πράσινο δεν έχει αρκετά κόκκινα και πράσινα κωνία.

Η κληρονομική αχρωματοψία είναι η πιο συχνή. Προσβάλει και τα δυο μάτια αλλά δεν επιδεινώνεται με το πέρασμα των χρόνων και μπορεί να προέρχεται από ασθένειες που προσβάλουν το νευρικό νεύρο ή τον αμφιβληστροειδή. Η επίκτητη αχρωματοψία εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και προσβάλει μόνο το μάτι που εμφανίζει το πρόβλημα. Το γήρας μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα ύπαρξης της νόσου αυτής.

Η νευρική και εγκεφαλική βλάβη, η υπερέκθεση σε χημικές ουσίες και οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν αχρωματοψία. Άλλες αίτιες της αχρωματοψίας είναι τα οφθαλμολογικά προβλήματα( καταρράκτης, γλαύκωμα), τα ατυχήματα και τα τραύματα.

Τύποι αχρωματοψίας

Οι τύποι της αχρωματοψίας είναι τρεις και διακρίνονται σε: Μονοχρωματοψία, Διχροματοψια, και Ανώμαλη Τριχοματοψία.

Η Μονοχρωματοψία είναι η κατοχή ενός μόνο διαύλου για την διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με το χρώμα. Οι ασθενείς διαθέτουν πλήρη αδυναμία στην αναγνώριση των χρωμάτων. Η Μονοχρωματοψία εμφανίζεται σε δυο κύριες μορφές.

Α) Λόγω ραβδίων, όπου ο αμφιβληστροειδής δεν περιέχει κύτταρα κωνίων και η όραση στα φώτα κανονικής έντασης είναι δύσκολη. Πρόκειται για μια πολύ σπάνια μορφή και προσβάλει πολύ συχνά τους κατοίκους του νησιού Pingelap, που ανήκει στις Η.Π.Α. Πρόκειται για πραγματική αχρωματοψία μιας και οι ασθενείς δεν μπορούν να διακρίνουν καμία απόχρωση.

Β) Λόγω κωνίων, όπου προϋποθέτει την ύπαρξη δυο ράβδων και κωνίων αλλά σε μόνο ένα είδος. Υφίσταται καλή όραση κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν μπορούν να διακριθούν τα χρώματα.

Η Διχρωματοψία διακρίνεται σε Πρωτανοπία, Δευτερανοπία και Τριτανοπία. Μια σοβαρή βλάβη στην αντίληψη των χρωμάτων, όπου ένας από τους τρεις μηχανισμούς χρωμάτων, δεν λειτουργεί. Είναι κληρονομικό και επηρεάζει κυρίως τους άνδρες.

Η Ανώμαλη Τριχοματοψία διακρίνεται σε Πρωτανωμαλία, Δευτεροανωμαλία και Τριτανωμαλία. Μια εξίσου σοβαρή μορφή αχρωματοψίας που προκαλεί δυσκολία στην εκτέλεση των καθηκόντων που απαιτούν φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων.

Τα συμπτώματα της αχρωματοψίας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.
Μπορεί να υπάρξει δυσκολία στην αναγνώριση του κόκκινου και του πράσινου χρώματος καθώς επίσης στην αναγνώριση του μπλε και του πράσινου, ελαττωμένη όραση και νυσταγμός.

Η νόσος αυτή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Στην Αυστραλία επηρεάζει το 8% των ανδρών και μόνο το 0.4% των γυναικών και αυτό συμβαίνει διότι οι απομονωμένες κοινότητες με περιορισμένα γονίδια, παράγουν υψηλές αναλογίες αχρωματοψίας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την αχρωματοψία. Η κληρονομική αχρωματοψία δεν προλαμβάνεται και στα άτομα με επίκτητη αχρωματοψία η βλάβη είναι μόνιμη. Υπάρχουν όμως κάποιοι θεραπευτικοί μέθοδοι που μπορούν να χαρακτηριστούν ως χρήσιμοι για την αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής είναι ικανοί να επιφέρουν διαφοροποίηση των αποχρώσεων.

Μοιραστείτε το :
  • Διονύσης

    Υπάρχουν κάποια τέστ με εικόνες που ανιχνεύουν το βαθμό της αχρωματοψίας. Μήπως γνωρίζετε ποιά είναι αυτά τα τέστ;