Γιατί τα βλέφαρα φαίνονται «βαριά» κάθε φορά που κουραζόμαστε;

0

Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση κούρασης, αισθάνονται τα βλέφαρα τους «βαριά». Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Το «βάρος» των μυών στην περιοχή των οφθαλμών, συμπεριλαμβανομένου και των ανυψωτικών μυών, είναι ανάλογο με την κούραση που λαμβάνει ο κάθε μυς του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο ο προσοφθάλμιος φακός, καθώς επίσης και οι μύες του φρυδιού επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κούραση, διότι παραμένουν ενεργοί καθ’ όλη τη
διάρκεια της ημέρας.

Αυτή είναι η κυριότερη αιτία που προκαλεί το αίσθημα βάρους στην περιοχή των οφθαλμών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το αίσθημα βάρους στους μύες των κάτω άκρων. Το αίσθημα αυτό συνήθως είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας κούρασης η οποία οφείλεται στην έλλειψη ύπνου ή στην εστιασμένη κατάχρηση συγκεκριμένων μυών. Το δέρμα του βλεφάρου, αλλά και τα παχιά μαξιλαράκια που βρίσκονται κάτω από τους οφθαλμούς, κάνουν πιο αισθητή την αίσθηση αυτή.

Ωστόσο, οι μακροχρόνιες αλλεργίες και οι μολύνσεις των κόλπων, μπορούν να επιδινόσουν το αίσθημα της «βαρύτητας», ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και διόγκωση της περιοχής του βλεφάρου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την όραση.

Αν και τα «βαριά» βλέφαρα συχνά δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου, εντούτοις υπάρχουν σοβαροί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των βλεφάρων. Ένα χτύπημα, η μια μυϊκή διαταραχή, καθώς επίσης και η μυοτονική δυστροφία, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους μυς του προσώπου ή στα νεύρα. Μια βλάβη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των βλεφάρων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή του προσώπου και των βλεφάρων.

Μοιραστείτε το :