Βλεφαρίτιδα – Τρόποι αντιμετώπισης

0

Η βλεφαρίτιδα είναι μια συχνή φλεγμονή των βλεφάρων, με κύρια συμπτώματα τον ερεθισμό, την ερυθρότητα και τον κνησμό των οφθαλμών. Η κατάσταση αυτή προκαλείται κατά κύριο λόγο σε αυτούς με λιπαρό δέρμα ή οποίοι έχουν τάση να εμφανίζουν ξηροφθαλμία.

Η βλεφαρίτιδα είναι μια νόσος που μπορεί να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία και να συνεχιστεί εφόρου ζωής σαν χρόνια κατάσταση. Επίσης μπορεί να ξεκινήσει και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο δέρμα, στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν την τάση να αναπτύσσονται στο δέρμα κάτω από τα βλέφαρα. Ο ερεθισμός που είναι αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης, προκαλεί απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα και εν συνεχεία ανάπτυξη σωματιδίων κατά μήκος των βλεφάρων αλλά και επίπονα φλεγμονώδη εξογκώματα.

Στη βλεφαρίτιδα, τα βλέφαρα καλύπτονται από στρώμα βακτηριδίων . Ο καθαρισμός στην άκρη των βλεφάρων βοηθά στον έλεγχο της πάθησης αυτής. Σε μερικές περιπτώσεις η απολέπιση μπορεί να μην προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, αλλά πολλά άτομα ωστόσο μπορεί να εμφανίσουν έντονη αλλεργία. Μια αλλεργία που είναι ικανή να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η φλεγμονή των ιστών του οφθαλμού.

Τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να εξακριβώνονται στους ασθενείς με βλεφαρίτιδα είναι:

  1. Εάν υπάρχει πιτυρίδα πάνω στις βλεφαρίδες των ασθενών
  2. Εάν υπάρχουν μικρά έλκη που μπορεί να προέρχονται από σταφυλοκοκκική επιμόλυνση
  3. Εάν η βλεφαρίτιδα συνοδεύεται από ροζοδόχο ακμή.

Θεραπεία βλεφαρίδας

Η νόσος αυτή είναι θεραπεύσιμη και ορισμένες καθημερινές ενέργειες μπορούν να την ελέγξουν. Ο ασθενής θα πρέπει να βρέχει μια πετσέτα με ζεστό νερό και χαμομήλι και να την τοποθετηθεί πάνω σε κλειστά βλέφαρα για τρία λεπτά. Θα πρέπει να γίνει επανάληψη της διαδικασίας άλλες δυο φορές.

Το χαμομήλι θα μαλακώσει και θα χαλαρώσει την απολέπιση. Θα πρέπει επίσης να γίνεται ελαφρά πλύση των βλεφαρίδων με παιδικό σαμπουάν και εάν έχει συνταγογραφηθεί αντιβιοτική αλοιφή, μπορεί να τοποθετηθεί στη βάση των βλεφάρων πριν τον βραδινό ύπνο.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην συγκεκριμένη πάθηση δεν επαρκούν. Η εφαρμογή θερμότητας και ο προσεκτικός καθαρισμός των βλεφαρίδων σε καθημερινή βάση, αποτελούν το κλειδί για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας.

Μοιραστείτε το :