Γιατί τα βρέφη δεν έχουν δάκρυα;

0

Τα βρέφη κλαίνε συνήθως όταν πεινάνε, όταν έχουν λερωθεί, ή όταν πονάνε. Στην πραγματικότητα όμως οι οφθαλμοί τους δεν παράγουν δάκρυα, απλά καλούν με το κλάμα τους.
Τα δάκρυα εμφανίζονται στα βρέφη κατά την 3 εβδομάδα ζωής και αυτό διότι αρχικά οι δακρυγόνοι αδένες παράγουν ποσότητα δακρύων σε τέτοιο βαθμό, ώστε απλά να παραμένει ο βολβός του οφθαλμού, υγρός.

Επίσης, οι δακρυγόνοι πόροι είναι πολύ πιθανόν να έχουν φραχτεί κατά τη διάρκεια του τοκετού και στην περίπτωση αυτή απαιτούνται έως και 6 μήνες για να ανοίξουν τελείως. Εάν παρατηρήσετε δάκρυα στα μάτια του μωρού σας πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, πολύ πιθανόν να πρόκειται για μόλυνση.

Ωστόσο κάθε βρέφος είναι ξεχωριστό και η στιγμή που τα δάκρυα θα κάνουν την εμφάνιση τους, ποικίλει. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το κλάμα με έλλειψη δακρύων αποτελεί σύμπτωμα κάποιου προβλήματος, ενώ υπάρχουν και ορισμένα βρέφη που γεννιούνται με κάποιο δακρυϊκό πόρο φραγμένο, έτσι δακρύζουν συνεχώς από το ένα μάτι. Στην περίπτωση που το βρέφος είναι άρρωστο και κάνει εμετούς, η έλλειψη δακρύων ίσως σημαίνει και αφυδάτωση, με την επίσκεψη στον παιδίατρο να θεωρείται απαραίτητη.

Μοιραστείτε το :