Καταρράκτης σε μικρά παιδιά

0

Ο καταρράκτης συνήθως αναγνωρίζεται ως μία λευκωπή θόλωση στο κέντρο της κόρης του ενός ή και των δύο ματιών του παιδιού.
Γενικά είναι εύκολο να διαπιστωθεί ακόμη και από τους γονείς, όταν κοιτάζουν το παιδί τους στα μάτια ή βλέπουν φωτογραφίες του, όπου η μία ή και οι δύο κόρες του δεν φαίνεται να έχουν την αναμενόμενη διαύγεια με τη χαρακτηριστική ροδαλή χροιά.

Ετερόπλευρος καταρράκτης
Στις μισές περιπτώσεις των παιδιών με καταρράκτη η προσβολή είναι ετερόπλευρη. Παιδιά με ετερόπλευρο καταρράκτη μπορεί να φαίνεται ότι βλέπουν φυσιολογικά, αλλά αυτό οφείλεται στην καλή όραση που έχει το άλλο μάτι. Αν μάλιστα τα μάτια έχουν και καλή συνέργεια, η αναγνώριση του προβλήματος από τους γονείς ή τον παιδίατρο γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Αμφοτερόπλευρος καταρράκτης
Αν ο καταρράκτης αφορά και τα δύο μάτια, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί από τον ετερόπλευρο, αφού δεν υπάρχει το κριτήριο της σύγκρισης των δύο ματιών, που θα κινήσει υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποιο από τα μάτια του παιδιού.

Όπως και στις περιπτώσεις του καταρράκτη των ενηλίκων, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό. Καμία φαρμακευτική μέθοδος δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεραπεύσει τον καταρράκτη, ούτε να ανακόψει την πορεία του.

Στα παιδιά η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι πιο επιτακτική και η επέμβαση πρέπει να προγραμματίζεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση.

Ακόμη και αν ένα μικρό τμήμα του φακού είναι θολωμένο και ο υπόλοιπος φακός είναι διαυγής, η αντιμετώπιση είναι πάντα η ίδια: Ολόκληρος ο φακός πρέπει να αφαιρεθεί, διότι δεν υπάρχει τρόπος να ανακτήσει το θολωμένο τμήμα τη διαύγειά του.

Η εγχείρηση καταρράκτη είναι η πιο συνηθισμένη επέμβαση στην οφθαλμολογία λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών γεροντικού καταρράκτη. Η μέθοδος είναι ακριβώς η ίδια, αλλά βρέφη και μικρά παιδιά χρειάζονται γενική αναισθησία, για να εξασφαλίσουμε την ακινησία τους κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Το παιδί μετά από λίγες ώρες και αφού συνέλθει από την αναισθησία, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Μόνο σε πολύ μικρά ή πρόωρα βρέφη συστήνουμε παραμονή μίας ημέρας στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Το παιδί φεύγοντας από το νοσοκομείο θα έχει το μάτι του καλυμμένο, αλλά το κάλυμμα μπορεί να αφαιρεθεί, μόλις επιστρέψει στο σπίτι. Η μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει κάποια κολλύρια, που θα διατηρήσουν την κόρη σε διαστολή και θα μειώσουν τη μετεγχειρητική φλεγμονή.

Πηγή: Athens Eye Vision

Μοιραστείτε το :