Αντιμετώπιση και θεραπεία του καταρράκτη

0

Όταν η αναφορά έχει να κάνει με πρώιμο καταρράκτη, τότε τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με νέα γυαλιά ηλίου, φωτεινότερο φωτισμό,  γυαλιά ηλίου με αντιθαμβωτική προστασία ή  μεγεθυντικούς φακούς. Αν αυτά τα μέτρα δεν φανούν αποτελεσματικά τότε η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία.  Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του νεφελωμένου φακού και την αντικατάστασή του με τεχνητό φακό.

Ένας καταρράκτης πρέπει να βγει χειρουργικά μόνο όταν η απώλεια της όρασης παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες,  όπως την οδήγηση, την ανάγνωση ή την παρακολούθηση τηλεόρασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καθυστέρηση στη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη δεν θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στο μάτι σας, ούτε θα κάνει τη χειρουργική επέμβαση πιο δύσκολη.  

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει στην αφαίρεση ενός καταρράκτη ακόμα και αν δεν προκαλεί έντονα προβλήματα στη συγκεκριμένη φάση στην όραση. Αυτό γίνεται όταν εκείνος εμποδίζει στην εξέταση ή τη θεραπεία ενός άλλου σοβαρού προβλήματος οφθαλμού, όπως ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Στην περίπτωση λοιπόν της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για να αφαιρέσει τον καταρράκτη.

Εάν έχετε καταρράκτη και στα δύο μάτια που απαιτούν χειρουργική επέμβαση, η χειρουργική επέμβαση θα πραγματοποιηθεί για κάθε μάτι σε ξεχωριστές συνεδρίες, συνήθως μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Μοιραστείτε το :