Δέκα συμβουλές για τέλεια όραση

0

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, πέρα από την κληρονομικότητα οφείλονται και σε μια σειρά από παράγοντες (συνήθειες)που έχει υιοθετήσει ο σύγχρονος άνθρωπος και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των οφθαλμών. Σας παραθέτουμε δέκα συμβουλές ώστε να διατηρήσετε την καλή μέχρι τώρα όραση σας ή να την ενισχύσετε.

1Να προστατεύετε τους οφθαλμούς σας από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου κάνοντας χρήση των απορροφητικών γυαλιών ηλίου. Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για την ανάπτυξη καταρράκτη και της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

2Να γυμνάζεστε τακτικά. Η σωματική άσκηση ρυθμίζει σε φυσιολογικά επίπεδα την ενδοφθάλμια πίεση και προστατεύει τα αγγεία.

3Να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ώστε να την ρυθμίσετε. Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και είναι ικανή να προκαλέσει την ανάπτυξη γλαυκώματος.

4Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί καταρράκτη, καθώς επίσης και βλάβες στον αμφιβληστροειδή και ανάπτυξη γλαυκώματος.

5Ελέγξτε την χοληστερίνη και τα επίπεδα σακχάρου. Οι υψηλές τιμές χοληστερίνης στο αίμα σας είναι ικανές να προκαλέσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ενώ τα αυξημένα ποσοστά σακχάρου μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση.

6Να επισκέπτεσθε τακτικά τον οφθαλμίατρο σας. Η πρώιμη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη τους.

7Τα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο, θα πρέπει να εξετασθούν προληπτικά, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του στραβισμού και της αμβλυωπίας μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

8Να κάνετε συχνά διαλείμματα σε περίπτωση που περνάτε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Καλό είναι να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας για μερικά λεπτά και να κάνετε χρήση τεχνιτών δακρύων.

9Ρυθμίστε το σωματικό σας βάρος. Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, καθώς επίσης το ψάρι, το κοτόπουλο και τα φρούτα, ενισχύουν την καλή όραση.

10Ελαττώστε το άγχος. Η κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια σχετίζεται με το έντονο άγχος.

Μοιραστείτε το :