Νέα έρευνα: Το διάβασμα και η τηλεόραση δεν προκαλούν μυωπία

0

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις Η.Π.Α, η πολύωρη παρακολούθηση της τηλεόρασης, καθώς επίσης και το πολύωρο διάβασμα, δεν προκαλούν μυωπία.

Η μελέτη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Οχάιο, έλαβε χώρα σε ένα διάστημα 20 ετών σε 4.500 παιδιά και νέους.

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, δεν βρέθηκε καμία σχέση ανάμεσα στη μυωπία και την πολύωρη παρακολούθηση της τηλεόρασης ή του πολύωρου διαβάσματος. Σύμφωνα μάλιστα με την επικεφαλής καθηγήτρια, Κάρλα Ζάντνικ, η έρευνα αυτή έρχεται να καταρρίψει την άποψη την οποία πίστευαν οι επιστήμονες τα τελευταία 100 χρόνια και αυτό διότι σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το διάβασμα και η παρακολούθηση της τηλεόρασης δεν αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη μυωπίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη μυωπίας είναι το επίπεδο του διαθλαστικού σφάλματος στα μάτια ενός παιδιού ηλικίας έξι ετών, ενώ μια μέτρηση στην πρώτη δημοτικού, θα μπορούσε να προβλέψει ποιο παιδί θα αναγκαστεί να κάνει χρήση των γυαλιών οράσεως λόγω μυωπίας, στις επόμενες τάξεις του Δημοτικού.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα, με έναν στους τρεις ενήλικες να πάσχουν από αυτήν, με τα άτομα αυτά να κινδυνεύουν περισσότερο για επικόλληση αμφιβληστροειδούς, καθώς επίσης και για εκδήλωση γλαυκώματος.

Σύμφωνα με τις παλιότερες μελέτες, τα παιδιά τα οποία περνούσαν αρκετές ώρες της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους, είχαν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης μυωπίας, ενώ όσα παιδιά είχαν και τους δυο γονείς με μυωπία, είχαν πολύ υψηλή πιθανότητα να γίνουν και αυτά μύωπες.

Μοιραστείτε το :