Διαβήτης και όραση: Όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

0

Σύμφωνα με τους διαβητολόγους, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, θα πρέπει να επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον οφθαλμίατρο, ώστε να κάνουν όλες τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Και αυτό διότι σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 ασθενείς στη χώρας μας, προκαλώντας απώλεια της όρασης.

Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι οι εξής: Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς και οίδημα ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους, ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με διαβήτη, θα παρουσιάσουν διαβητικό οίδημα στην ωχρά κηλίδα. Το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας αποτελεί μια διαταραχή του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού, η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την όραση. Η πάθηση αυτή ξεκινά με σταδιακή απώλεια της όρασης και εμφάνιση μαύρων κηλίδων στο οπτικό πεδίο, ενώ μια ανύπαρκτη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του αμφιβληστροειδούς, έως και σε απώλεια της όρασης.

Το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας εκδηλώνεται όταν υγρό συσσωρευθεί στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, ένα οίδημα το οποίο μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε φάση εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ενώ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες μείωσης της οπτικής οξύτητας των ατόμων με διαβήτη.

Σύμφωνα με τους διαβητολόγους, μια έγκαιρη διάγνωση, δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς να παρέμβουν εγκαίρως ως προς την πρόληψη, αλλά και αντιμετώπιση πιθανών οφθαλμολογικών παθήσεων.

Εκτός όμως από τα άτομα με διαβήτη και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρο τους, ώστε να προλάβουν την εμφάνιση οφθαλμολογικών παθήσεων.

Μοιραστείτε το :