Ποια διατροφή θεωρείται ως ο εχθρός της τύφλωσης;

0

Η απώλεια της όρασης παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα τα οποία πάσχουν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Η γεροντική εκφύλιση της ωχράς, αποτελεί τον κύριο παράγοντα απώλεια όρασης στον δυτικό κόσμο.

Ποια είναι όμως η διατροφή που θεωρείται ως «ο εχθρός της τύφλωσης»;

Η διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Α και Ε, καθώς επίσης σε καροτίνη και ψευδάργυρο, φαίνεται πως συμβάλει θετικά στην διατήρηση της όρασης στα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ένα συμπέρασμα το οποίο προέκυψε έπειτα από έρευνα που διεξήχθη από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία των Η.Π.Α.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 3.640 άτομα, ηλικίας από 55 έως και 80 ετών. Οι ασθενείς οι οποίοι στα πλαίσια της έρευνας λάμβαναν ποσότητες του διατροφικού συμπληρώματος το οποίο περιείχε τις βιταμίνες Α, Ε, καθώς επίσης καροτίνη και ψευδάργυρο, είχαν έως και 25% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης μιας σοβαρής νόσου και 19% λιγότερες πιθανότητες απώλεια της όρασης.

Το συμπλήρωμα αυτό, ωστόσο, δεν διόρθωσε τις ήδη υπάρχουσες βλάβες των οφθαλμών, αλλά συνέβαλε στην επιβράδυνση των οφθαλμολογικών παθήσεων.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αποτελεί μια πάθηση του αμφιβληστροειδή χιτώνα και επηρεάζει άμεσα την κεντρική όραση, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να προσφέρει πλήρης ίαση. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα άνω της ηλικίας των 55, θα πρέπει να ελέγχονται από ειδικούς υγείας οφθαλμών, ώστε η πάθηση αυτή να ανιχνεύεται στα πρώτα της στάδια και να υπολογίζεται κατά πόσο ένα άτομο κινδυνεύει να εμφανίσει την πάθηση αυτή.

Σα άτομα τα οποία διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης ωχράς κηλίδας, συστήνεται η λήψη του συμπληρώματος διατροφής που χρησιμοποιήθηκε για την παραπάνω μελέτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δόσεις του συμπληρώματος διατροφής που δόθηκαν από τους ερευνητές, ήταν αρκετά υψηλές, για αυτό και η οποιαδήποτε προσπάθεια μιας τέτοιας προσέγγισης, θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο κάτω υπό την επίβλεψη ειδικού.

Μοιραστείτε το :