Τι είναι οι δοκιμασίες – έλεγχος της όρασης;

0

Οι δοκιμασίες για την όραση αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύνολο οφθαλμικών εξετάσεων και πραγματοποιούνται από επαγγελματία οφθαλμικής υγείας σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο περιβάλλον.

Οι δοκιμές περιλαμβάνουν τον έλεγχο της όρασης σε όλο το φάσμα των αποστάσεων, την περιφερειακή όραση και μια σειρά από διεργασίες που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο των δομών του οφθαλμού και τον εντοπισμό της νόσου όπως είναι η εκφύλιση ωχράς κηλίδας , το γλαύκωμα , ο καταρράκτης ακόμα και η ύπαρξη διαβήτη.

Πολλές κρυμμένες παθήσεις των οφθαλμών, οι οποίες δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν, ανακαλύπτονται κάνοντας το τεστ όρασης. Μόνο ο οφθαλμίατρος μπορεί να κατευθύνει τον ασθενή προς τη σωστή θεραπεία για την βελτίωση της όρασης και την προστασία των οφθαλμών. Μια θεραπεία που βασίζεται στην χρήση γυαλιών οράσεων, στη φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και στην χειρουργική επέμβαση.

Τύποι δοκιμών

 • Οι δοκιμές της όρασης περιλαμβάνουν τον εξοπλισμό και τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται για την μέτρηση της οπτικής ικανότητας, ή για την εξέταση των δομών του οφθαλμού.
  Visual acuity testing – Έλεγχος οπτικής οξύτητας. Ένα διάγραμμα που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του εκάστοτε οφθαλμού, τόσο για την μακρινή όσο και για την κοντινή όραση.
 • Visual field testing – Οπτικές δοκιμές πεδίου. Πρόκειται για μια χειροκίνητη και αυτόματη δοκιμή για την μέτρηση της περιφερειακής όρασης. Ο έλεγχος αυτός γίνεται καλύπτοντας το ένα μάτι.
  Cover testing – Δοκιμασία κάλυψης. Η εστίαση ενός αντικειμένου που βρίσκεται στο δωμάτιο και στη συνέχεια η κάλυψη του εκάστοτε οφθαλμού, εναλλάξ.
 • Colour-blind testing – Δοκιμασία χρώματος. Μέσα σε έναν κύκλο υπάρχουν χρωματιστές κουκίδες και μέσα κρύβονται κάποιοι αριθμοί. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αχρωματοψία θα είναι δύσκολο να τους διακρίνουν.
 • Refraction testing – Δοκιμές διάθλασης. Στο τεστ αυτό εντοπίζεται η μυωπία και ο βαθμός της. Η εξέταση αυτή δείχνει ποια είναι η κατάλληλη συνταγή για την αντιμετώπιση της.
 • Slit lamp testing. Το τεστ αυτό γίνεται με μια πηγή φωτός που χρησιμοποιείται για την σάρωση των ματιών.
 • Οφθαλμοσκόπιο. Μια συσκευή χειρός που χρησιμοποιείται για την εσωτερική εξέταση του ματιού.
 • Το Touch Τεστ . Εάν ανιχνευτής που έρχεται σε απαλή επαφή με το μάτι και μετρά την εσωτερική πίεση του οφθαλμού.
 • Έλεγχος έπειτα από χρήση σταγόνων. Ο οφθαλμίατρος τοποθετεί ιδικές σταγόνες στους οφθαλμούς ώστε να προκύψει διαστολή.
Μοιραστείτε το :