Πως το εγκεφαλικό επεισόδιο φαίνεται από τα… μάτια μας

0

Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν πως μια απλή οφθαλμολογική εξέταση, θα μπορεί μελλοντικά να υποδείξει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και μάλιστα σε πολύ υψηλό ποσοστό ακριβείας.

Η συγκεκριμένη οφθαλμολογική εξέταση φωτογραφίζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού, δηλαδή τον χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού και παρουσιάζει φωτοευαισθησία, ενώ παρουσιάζει βλάβες σε περίπτωση υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Νεώτερες μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που παρουσιάζουν βλάβες του αμφιβληστροειδή τους λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, έχουν πιθανότητες να εκδηλώσουν μελλοντικά ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Έτσι η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Το ότι η υπέρταση συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα σε αρκετούς ασθενής, κάνει την διάγνωση της ακόμα πιο δύσκολη, ενώ σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, η συγκεκριμένη οφθαλμολογική εξέταση θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο στα χέρια των γιατρών, καθώς θα «φανερώνει» με ακρίβεια τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μοιραστείτε το :