Έγχρωμοι φακοί επαφής – Οι κίνδυνοι παραμονεύουν

0

Τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό των γυναικών κάνουν χρήση των έγχρωμων φακών επαφής, καθώς επιθυμούν να αλλάξουν το χρώμα των οφθαλμών τους.

Η χρήση των έγχρωμων φακών επαφής αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, ενώ δεν χρειάζεται η ύπαρξη ιατρικής συνταγής. Ωστόσο, οι ιδικοί επισημαίνουν πως η κακή εφαρμογή τους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οφθαλμολογικές λοιμώξεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε απώλεια της όρασης.

Πρόκειται για ένα συμπέρασμα το οποίο προέκυψε έπειτα από μελέτη που διενεργήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και φέρει τη σφραγίδα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με τον Thomas Steinemann, καθηγητή οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ, η χρήση των φακών επαφής είτε για διόρθωση κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας, είτε για αλλαγή του χρώματος των οφθαλμών, αποτελούν ιατρικό προϊόν και θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από οφθαλμίατρο.

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής το τελευταίο διάστημα προωθούνται ως προϊόντα μόδας και κατατάσσονται στην κατηγορία των καλλυντικών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πωλούνται και ως «καπέλα», δηλαδή ένα νούμερο ταιριάζει σε όλους τους οφθαλμούς. Μια κατάσταση η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι άκρως βλαβερή, καθώς ο κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετική κλίση του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ως αποτέλεσμα, η ρήξη των αγγείων του κερατοειδή χιτώνα, έπειτα από τραυματισμό του οφθαλμού.

Για αυτό και η μέτρηση του οφθαλμού είναι αναγκαία ως προς τη συνταγογράφηση του κατάλληλου μεγέθους φακών επαφής.

Επιπλέον, εάν ο οφθαλμός παρουσιάζει λοίμωξη, τότε η χρήση των φακών επαφής μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα και να οδηγήσει σε μείωση της όρασης.

Μοιραστείτε το :