Γιατί είναι σημαντικό το να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας;

0

Το να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας αποτελεί μια πολύ σημαντική λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο άνθρωπος ανοιγοκλείνει τους οφθαλμούς του μερικές χιλιάδες φορές. Γιατί όμως η διαδικασία αυτή θεωρείται τόσο σημαντική;

Το άνοιγμα και κλείσιμο των οφθαλμών εξυπηρετεί δυο σκοπούς. Αρχικά την λίπανση και των καθαρισμό των οφθαλμών και έπειτα την απομάκρυνση των ξένων σωματιδίων. Για τη βοήθεια της λίπανσης και τον καθαρισμό της περιοχής, ο οφθαλμός παράγει το δάκρυ, το οποίο απλώνεται σε όλη την επιφάνεια. Το δάκρυ βοηθά επίσης στην απομάκρυνση ξένων σωματιδίων που εισχώρησαν στον οφθαλμό, περνώντας την πρώτη γραμμή άμυνας, που είναι τα βλέφαρα.

Το άνοιγμα και κλείσιμο των βλεφάρων , ελέγχεται από τους μύες και αποτελεί φυσικό φραγμό απομάκρυνσης των ξένων σωματιδίων, τα οποία απειλούν να εισχωρήσουν στον οφθαλμό. Οι βλεφαρίδες εκτός του ότι προστατεύουν το μάτι συγκρατώντας τα ξένα αντικείμενα, δρουν και ως ένα σύστημα συναγερμού. Θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες στο άγγιγμα, συνεπώς εάν ένα ξένο αντικείμενο (έντομο) προσπαθεί να εισχωρήσει στον οφθαλμό, το μάτι κλείνει αυτόματα, ώστε να προστατευθεί. Αυτός είναι ο λόγος που οι καμήλες έχουν μακριές βλεφαρίδες, για να εμποδίσουν την εισχώρηση της άμμου στον οφθαλμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ενήλικας ανοιγοκλείνει το μάτι του 10 φορές το λεπτό. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα είναι η ξηροφθαλμία και τα κουρασμένα ή ερεθισμένα μάτια.
Για παράδειγμα εάν ένα άτομο δουλεύει για ώρες μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οφθαλμός εστιάζεται στην οθόνη και οι φορές που ανοιγοκλείνει ο οφθαλμός μειώνονται, προκαλώντας ξηροφθαλμία. Ο μειωμένος ή αυξημένος ρυθμός, μπορεί να είναι αποτέλεσμα σοβαρών ασθενειών. Ο αυξημένος ρυθμός μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου Τουρέτ ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ο μειωμένος ρυθμός συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Μοιραστείτε το :