Έκλειψη ηλίου και πως αυτή επηρεάζει αρνητικά την όραση

0

Σήμερα το πρωί, γίνεται ορατή η αναμενόμενη έκλειψη ηλίου ακόμα και από τη χώρα μας, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκλειψη ηλίου επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οφθαλμών μας, ειδικά εάν επιχειρήσουμε να την φωτογραφίσουμε.

Σύμφωνα με τον Daniel Hardiman-McCartney, κλινικό σύμβουλο στο κολέγιο Οπτομετρίας της Βρετανίας και συνεργάτη του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η λήψη φωτογραφιών με οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή, ακόμα και από κινητά τηλέφωνα και iphones, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του αμφιβληστροειδή χιτώνα, λόγω καύσης του. Σε τι μπορεί να οδηγήσει η καύση του αμφιβληστροειδή χιτώνα; Η απάντηση είναι σε ολική τύφλωση.

Ο κ. Hardiman-McCartney, ανέφερε επίσης, πως τα γυαλιά ηλίου στην περίπτωση αυτή, δεν συμβάλουν αρκετά στην προστασία των οφθαλμών, καθώς δεν εμποδίζεται πλήρως η εισχώρηση της ακτινοβολίας σε αυτούς.

Αντίστοιχο φαινόμενο σημειώθηκε και το 1999, αλλά τότε δεν υπήρχαν smartphones, αλλά ούτε και iphones, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να μην είναι τόσο ορατοί. Πλέον, η λήψη φωτογραφιών από τις συσκευές αυτές, μπορεί να επιφέρει τεράστια οφθαλμολογικά προβλήματα.

Συμβουλές

  • Μην κοιτάζετε ποτέ κατά τον ήλιο, χωρίς τη χρήση των γυαλιών ηλίου.
  • Αποφύγετε τις selfies που «κοιτάζουν» προς τον ήλιο.
  • Σε περίπτωση που θέλετε να παρακολουθήσετε την έκλειψη ηλίου, προμηθευθείτε ειδικά γυαλιά με δείκτη προστασίας.
Μοιραστείτε το :