Ενδοφθάλμια πίεση: Τα συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αγνοηθούν

0

Οι περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση, ωστόσο δεν γνωρίζουν σχετικά με την ενδοφθάλμια πίεση, η αλλιώς την πίεση των ματιών, η οποία αποτελεί παράγοντα καλής ή κακής όρασης.

Οι φυσιολογικές τιμές της ενδοφθάλμιας πίεσης διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά κυμαίνονται μέσα σε κάποια όρια, με τη μέση τιμή να είναι μεταξύ 10 – 21 mmHg.
Που οφείλεται όμως η υψηλή πίεση των οφθαλμών;

Το σύνηθες αίτιο της εκδήλωσης της υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης, αποτελεί η προχωρημένη ηλικία. Με το πέρασμα του χρόνου, η αποχετευτική γωνία του οφθαλμού, γίνεται λιγότερο επαρκής, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Οι παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση υψηλής πίεσης των ματιών εκτός από την ηλικία αποτελούν, το οικογενειακό ιστορικό, η υπερμετρωπία, οι παλιοί τραυματισμοί στους οφθαλμούς, το ιστορικό σοβαρής αναιμίας και η χρήση κολλυρίων και κορτιζόνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα αλλά και οι επιπτώσεις;

Η αύξηση της πίεσης των οφθαλμών δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Δεν προκαλεί αλλαγές στην όραση και δεν πονάει. Η όραση αλλάζει με πολύ αργό ρυθμό και χωρίς άλλα συμπτώματα. Η ζημιά της όμως είναι μη αναστρέψιμη. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να προκαλέσει γλαύκωμα και καταστροφή του οπτικού νεύρου. Σε περίπτωση που το γλαύκωμα προϋπάρχει, τότε η αυξημένη πίεση των οφθαλμών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η πίεση αυτή αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, με άμεσο αποτέλεσμα την δημιουργία γλαυκώματος κλειστής γωνίας. Η νόσος αυτή παρουσιάζει έντονα συμπτώματα, τα οποία είναι η ναυτία, η θολή όραση, ο πόνος στους οφθαλμούς και ο πονοκέφαλος.

Το ότι κάποιος όμως έχει υψηλή πίεση οφθαλμών, δεν σημαίνει ότι έχει αναπτύξει και γλαύκωμα. Για τη διάγνωση του γλαυκώματος θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τρεις πολύ απλές εξετάσεις οι οποίες είναι:

  • η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης
  • η εξέταση του οπτικού νεύρου
  • η εξέταση του οπτικού πεδίου

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης απαιτεί συχνή παρακολούθηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αλλά και πιο εξειδικευμένους μεθόδους εξέτασης των νευρικών ινών, ώστε να εντοπισθεί μια πιθανή πρόωρη βλάβη.
Για να ρυθμιστεί σε φυσιολογικά επίπεδα η ενδοφθάλμια πίεση, θα πρέπει να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Οι φαρμακευτικές σταγόνες λαμβάνονται δια βίου και εάν είναι απαραίτητο συνδυάζονται και με χάπια. Τα φάρμακα αυτά ρυθμίζουν την πίεση των οφθαλμών είτε καθυστερώντας την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού, είτε βελτιώνοντας τη ροη της αποχετευτικής οδού.

Μοιραστείτε το :