Επιπεφυκίτιδα – Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

0

Επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή του άσπρου χιτώνα του ματιού. Κύρια συμπτώματα της νόσου είναι το οίδημα και ο ερεθισμός των οφθαλμών. Ανάλογα με το πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νόσος, διακρίνουμε και τους τύπους της επιπεφυκίτιδας.

Πολλές φορές παράλληλα με την προσβολή του επιπεφυκότα, προσβάλλεται και ο κερατοειδής, έτσι αναπτύσσεται η λεγόμενη κερατοεπιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματα της νόσου αυτής είναι πιο βαριά και μπορεί να επιφέρει απότομη πτώση της όρασης. Οι πιο βαριές μορφές της είναι η επιδημική κερατοεπιπεφυκίτιδα και η η ερπητική κερατοεπιπεφυκίτιδα .

Η πορεία της πάθησης είναι απρόβλεπτη και μπορεί να προκληθεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, κυρίως όμως στις γυναίκες. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό το αίτιο που την προκαλεί. Όσο αφορά τα συμπτώματα της νόσου, αυτά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το αίτιο ανάπτυξης της πάθησης.

  • Ιογενής επιπεφυκίτιδα. Συνδέεται με τα συμπτώματα που επιφέρει η λοίμωξη της αναπνευστικής οδού. Εκδηλώνεται αρχικά στο ένα μάτι , ενώ στη συνέχεια μολύνεται και ο δεύτερος οφθαλμός.
  • Βακτηριακή Επιπεφυκίτιδα. Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι πιο συχνή στα παιδιά από ότι στους ενήλικες. Μπορεί αρχικά να επηρεαστεί το ένα μάτι και στη συνέχεια να μολυνθεί και το άλλο.
  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Και τα δυο μάτια επηρεάζονται ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα της αλλεργιογόνου ουσίας όπως είναι η γύρη. Προκαλεί οίδημα του οφθαλμού και φαγούρα.

Συμπτώματα της νόσου και θεραπεία

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη μορφή της επιπεφυκίτιδας και είναι: Ερυθρότητα του άσπρου μέρους των οφθαλμών, ερεθισμός των οφθαλμών, αυξημένα δάκρυα και ευαισθησία στο φως.
Όσο αφορά την αντιμετώπιση αυτής της νόσου δεν θα πρέπει να γίνει χρήση κολλυρίου στους οφθαλμούς, εάν πρώτα δεν έχει ενημερωθεί ο οφθαλμίατρος. Σε περίπτωση που υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη ο γιατρός θα συνταγογραφίσει αντιβιοτικά, σταγόνες και αλοιφή.

Όσο αφορά την αντιμετώπιση της ιογενής επιπεφυκίτιδας, δεν υπάρχει κάποια θεραπεία. Τα συμπτώματα διαρκούν από μια έως και δυο εβδομάδες και στη συνέχεια υποχωρούν μόνα τους.
Εάν πρόκειται για αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντισταμινικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Προφύλαξη της νόσου μπορεί να επιτευχτεί μόνο εάν αποφεύγεται κάθε επαφή με τα μάτια και θα πρέπει να γίνεται συχνή πλύση χεριών καθώς επίσης και απολύμανση σε σημεία όπως είναι τα πόμολα.

Μοιραστείτε το :