Έρευνα – Η μυωπία προτιμά τους προνομιούχους

0

Σύμφωνα με κινεζοαμερικανική έρευνα, τα παιδιά που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα έχουν καλύτερη όραση συγκριτικά με τους συνομήλικους τους, οι οποίοι προέρχονται από την μεσαία κοινωνική τάξη.

Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τους είδους της, αναφέρει πως η μυωπία λαμβάνει μια ταξική… διάσταση και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα παιδιά που προέρχονται από την μεσαία τάξη, μένουν εντός του σπιτιού για ώρες και διαβάζουν, σε αντίθεση με τα παιδιά που προέρχονται από τις εργατικές τάξεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Γκουανγκτσού, οι οποίοι εν συνεχεία δημοσίευαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο περιοδικό «Ophthalmology», έλαβαν μέρος σε αυτήν περίπου 20.000 άτομα (μαθητές, φοιτητές). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μυωπία εμφανίζεται σχεδόν σε διπλάσια συχνότητα στις περιοχές μεσαίου εισοδήματος.

Η μυωπία, ωστόσο, εμφανίζει μια ανησυχητική ανοδική τάση σε πολλές χώρες του κόσμου. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές της Ανατολικής Ασίας όπου το 90% του πληθυσμού νοσεί από μυωπία! Στις χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι γονείς δεν διαθέτουν χρήματα ώστε να προμηθευθούν γυαλιά οράσεως για τα παιδιά τους, με συνέπεια αυτά να αντιμετωπίζουν σοβαρό μειονέκτημα στο σχολείο, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες της μετέπειτα ζωής τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 13.000.000 παιδιά από την Κίνα έχουν μειωμένη όραση, την οποία δεν μπορούν να βελτιώσουν με τη χρήση γυαλιών οράσεως, για οικονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με την νέα μελέτη, η ζωή σε περιοχές της μεσαίας τάξης, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της μυωπίας κατά 70%. Εάν ένα παιδί διαβάζει πολλές ώρες και οι γονείς του είναι μυωπικοί, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες να αναπτύξει και αυτό μυωπία. Μια οφθαλμολογική πάθηση, ωστόσο, που «προτιμά» κυρίως το γυναικείο φύλο.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, η χρήση του πίνακα στην τάξη, λειτουργεί ως «θεραπευτικό μέσον» την μυωπίας, καθώς ο νέος δεν χρειάζεται να εστιάζει τους οφθαλμούς τους σε κοντινή απόσταση, ωστόσο η απουσία δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης της μυωπίας. Όσο πιο πολύ χρόνο περνά ένα παιδί σε εξωτερικούς χώρους με φυσικό φωτισμό, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης της μυωπίας.

Μοιραστείτε το :