Νυσταγμός

0

Ο νυσταγμός είναι μια ακούσια επαναλαμβανόμενη κίνηση των ματιών. Συνήθως εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής και παραμένει για πάντα.

Οι κινήσεις είναι κατά κανόνα οριζόντιες, αλλά μπορεί να είναι και κάθετες ή κυκλικές.

Συνήθως επιτείνεται, όταν το παιδί είναι αναστατωμένο ή κοιτάζει κάτι πολύ φωτεινό, και ελαττώνεται, όταν το παιδί προσπαθεί να συγκεντρωθεί. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο νυσταγμός εξαφανίζεται εντελώς.

Είναι μια ιδιαίτερη πάθηση και εκτός από την όραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ψυχολογία των ασθενών. Ορισμένα παιδιά αισθάνονται τέτοια ντροπή για την κατάστασή τους, που αποφεύγουν εντελώς να κοιτάξουν στα μάτια τους άλλους. Το ψυχολογικό φορτίο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο στην περίοδο της εφηβείας, οπότε και αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εμφάνισή τους.

Ο νυσταγμός είναι συνήθως ιδιοπαθής, δηλαδή δεν είναι γνωστά τα αίτια που τον προκάλεσαν. Πιθανολογείται κάποια βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, η οποία όμως είναι μάλλον λειτουργική και όχι οργανική, που σημαίνει ότι δεν φαίνεται σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία.

Συνήθως δεν είναι κληρονομικός, εκτός αν συνυπάρχει με άλλα οφθαλμικά νοσήματα που κληρονομούνται.

Κύριο μέλημα του οφθαλμιάτρου είναι να αποκλείσει όλες εκείνες τις σοβαρές παθήσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν στη συμπτωματολογία τους και τον νυσταγμό.

 

Πηγή: ATHENS EYE HOSPITAL

Μοιραστείτε το :