Διαθλαστικά σφάλματα & όραση

0

Τα διαθλαστικά σφάλματα εμφανίζονται όταν το σχήμα του ματιού εμποδίζει το φως να επικεντρώνεται άμεσα στον αμφιβληστροειδή.   Το μήκος του βολβού (μεγαλύτερο ή μικρότερο),  οι αλλαγές στο σχήμα του κερατοειδούς ή η γήρανση του φακού μπορεί να προκαλέσουν διαθλαστικά σφάλματα. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι διαθλαστικών σφαλμάτων είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.

Μυωπία

Όταν αναφερόμαστε στη μυωπία αναφερόμαστε σε μία κατάσταση, όπου τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά εμφανίζονται με σαφήνεια,  ενώ τα αντικείμενα μακριά φαίνονται θολά (πρόβλημα με τη μακρινή όραση). Με τη μυωπία, το φως έρχεται να εστιαστεί μπροστά από τον αμφιβληστροειδή αντί επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία είναι ένας κοινός τύπος διαθλαστικού σφάλματος, όπου τα μακρινά αντικείμενα μπορούν να φαίνονται σαφέστερα από αντικείμενα που βρίσκονται κοντά (πρόβλημα με την κοντινή όραση).  Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βιώνουν την υπερμετρωπία διαφορετικά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην παρατηρήσουν προβλήματα με την όρασή τους, ειδικά όταν είναι νέοι.   Για άτομα με σημαντική υπερμετρωπία, η όραση μπορεί να είναι θολή για αντικείμενα σε οποιαδήποτε απόσταση, κοντά ή μακριά.

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός είναι μια κατάσταση, στην οποία το μάτι δεν εστιάζει το φως ομοιόμορφα στον αμφιβληστροειδή, τον ευαίσθητο στο φως ιστό στο πίσω μέρος του ματιού.  Αυτό μπορεί να προκαλέσει θόρυβο και έκταση των εικόνων.

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την ηλικία, κατά την οποία η ικανότητα να εστιάζει το μάτι κοντινά σε κάτι γίνεται πιο δύσκολη.   Καθώς το μάτι ωριμάζει, ο φακός δεν μπορεί πλέον να αλλάξει αρκετά, ώστε να επιτρέπει στο μάτι να εστιάζει σαφώς τα κοντινά αντικείμενα.

Μοιραστείτε το :