Τραυματισμοί στα μάτια & μικρά παιδιά

0

Στη συνείδηση των περισσοτέρων το μάτι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο και αυτό είναι μέχρις ενός σημείου αλήθεια, αφού αποτελείται από μαλακούς ιστούς, που πρέπει να είναι ακέραιοι, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία της όρασης.

Όμως πτώσεις και τα μικροατυχήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων των παιδιών. Οι τραυματισμοί στα μάτια των παιδιών είναι αρκετά συχνοί. Μια αμερικανική στατιστική αναφέρει πάνω από 2.000.000 τραυματισμούς ετησίως στις Η.Π.Α., που είναι αρκετά σοβαροί ώστε να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αρκετές περιπτώσεις τραυματισμού συμβαίνουν κατά τη διάρκεια παιχνιδιών ή αθλητικών δραστηριοτήτων.

Το μάτι σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά καλά προστατευμένο εξωτερικό όργανο. Βρίσκεται μέσα στον οφθαλμικό κόγχο, τα βλέφαρα προστατεύουν την εξωτερική του επιφάνεια από τους παράγοντες του περιβάλλοντος, ενώ η αντανακλαστική αντίδρασή μας σε κάθε κίνδυνο είναι να στρέψουμε το κεφάλι αλλού ή να καλύψουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας. Όμως κάποιες φορές  ο τραυματισμός μοιάζει αναπόφευκτος.

Η πρόληψη λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερη ακόμη και από την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Οι γονείς θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σπίτι «φιλικό για τα παιδιά». Οι κίνδυνοι θα πρέπει να περιοριστούν. Τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά και όλες οι επικίνδυνες ουσίες πρέπει να αποθηκεύονται σε μέρη που το παιδί δεν μπορεί να προσεγγίσει. Αιχμηρά αντικείμενα, όπως ψαλίδια και μαχαίρια, δεν πρέπει να αφήνονται οπουδήποτε, και επίσης θα πρέπει να επιβλέπεται το σπίτι, ώστε τα παιδιά να μην βγουν από τη ζώνη επιρροής των γονέων.

Αν το παιδί ασχολείται με κάποιο άθλημα ή κάνει ποδήλατο, πρέπει να φορά προστατευτικό κράνος και προστατευτικά γυαλιά, ιδιαίτερα αν ήδη υπάρχει πρόβλημα με κάποιο από τα μάτια.

 

Μοιραστείτε το :