Φακοί επαφής – Συμβουλές σωστής φροντίδας

0

Οι φακοί επαφής έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ατόμων παγκοσμίως. Διαβάστε τι έδειξε μια έρευνα για την λανθασμένη φροντίδα τους και ανακαλύψτε τους σωστούς τρόπους για την καθαριότητα τους.

Σύμφωνα με μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση, μόνο το 2% των ατόμων που κάνουν χρήση φακών, τηρούν τους κανόνες υγιεινής και φροντίδας.

  • Το 80% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα πιστεύουν πως κάνουν σωστή χρήση των κανόνων, αλλά στην πραγματικότητα δεν το πετυχαίνουν, με άμεσο αποτέλεσμα οι φακοί που χρησιμοποιούνται να είναι φορείς μικροβίων.
  • Οι λανθασμένες αντιλήψεις και πρακτικές είναι αυτές που ευθύνονται για την ελλιπή καθαριότητα των φακών.
  • Σύνηθες λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι το συμπλήρωμα της θήκης με υγρό. Θα πρέπει να γίνεται καθημερινά πλήρης αντικατάσταση του.
  • Όσοι φορούν ημερήσιους φακούς επαφής, δεν τους αλλάζουν καθημερινά, όπως θα έπρεπε, αλλά κάνουν αντικατάσταση τους μετά από λίγες ημέρες.
  • Λίγοι είναι αυτοί που αλλάζουν τις θήκες στις οποίες φυλάσσονται οι φακοί. Ως αποτέλεσμα έχουμε νέους φακούς σε παλιά θήκη.
  • Ποσοστό της τάξης του 72% που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε πως όσο καιρό κάνει χρήση φακών επαφής, έχει αντιμετωπίσει έστω και μια φορά πρόβλημα στην εφαρμογή τους, ενώ το 47% δήλωσε πως έχει πάθει μόλυνση από τους φακούς επαφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρησμένα και κόκκινα μάτια δείχνουν πως οι φακοί επαφής δεν έχουν εφαρμοστεί σωστά. Οι ερεθισμοί αυτοί μπορούν ωστόσο να καταπολεμηθούν με λίγες σταγόνες από κολλύριο ή φυσικά δάκρυα.

Συμβουλές για σωστή φροντίδα

– Τα χέρια θα πρέπει να είναι καθαρά πριν έρθουν σε επαφή με τον φακό.
– Απαγορεύεται η χρήση φακών επαφής εντός θαλάσσης.
– Φυλάξτε τους φακούς σε ειδικά υγρά διαλύματα και ποτέ σε σκέτο νερό
– Θα πρέπει να γίνεται αντικατάσταση τους πριν ή την ημέρα που αναγράφεται η ημερομηνία λήξης τους.
– Η θήκη θα πρέπει να μένει ανοιχτή κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να «αναπνέει».
– Η θήκες θα πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε μήνα.

Μοιραστείτε το :