Όταν η φατσούλα του σκύλου έχει λεκέδες από δάκρυα

0

Έχεις και εσύ παρατηρήσει πως η φατσούλα του σκύλου σου έχει λεκέδες από δάκρυα; Αν ναι, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείς, καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα σκυλιά.

Τα δάκρυα του σκύλου καθώς πέφτουν στο πρόσωπο του και παραμείνουν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα, αποκτούν μια καφετί απόχρωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «φαινόμενο» αυτό ονομάζεται επιφορά. Τα άτομα που έχουν ως κατοικίδιο λευκά σκυλιά, είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με το κόκκινο χρώμα της εσωτερικής γωνίας του οφθαλμού του σκύλους τους.

Τα δάκρυα περιέχουν τις πορφύρες, οι οποίες είναι χρωστικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές ευθύνονται για το καφετί χρώμα κάτω από τα δακρυσμένα μάτια του σκύλου.

Γιατί όμως συμβαίνει η υπερχείλιση του δακρυϊκού υγρού; Υπάρχει περίπτωση οι δακρυϊκοί αγωγοί να είναι πολύ λεπτοί ή ακόμα και ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα το δάκρυ να μην μπορεί να βρει διέξοδο μέσω αυτών των αγωγών και να τρέχει στο πρόσωπου του τετράποδου φίλου σας.

Μπορεί να υπάρξει θεραπεία; Η θεραπεία δεν είναι διόλου εύκολη και εξαρτάται από πόσο μπλοκαρισμένοι είναι οι αγωγοί. Μέσω της χειρουργικής επέμβασης, ο κτηνίατρος θα προσπαθήσει να τους «ξεμπλοκάρει». Ένας άλλος τρόπος θεραπείας που βασίζεται επίσης στην χειρουργική είναι η δημιουργία τεχνιτών αγωγών, μια επιλογή θεραπείας, ωστόσο, που δεν έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Εάν δεν θέλεις να βλέπεις τον σκύλο σου με κόκκινα σημάδια λόγω των δακρύων, θα πρέπει να σκουπίζεις συνεχώς το πρόσωπο του και να κόβεις συχνά το τρίχωμα κάτω από τους οφθαλμούς του.

Μοιραστείτε το :