Φροντίδα Αεροδιαπερατών Φακών Επαφής

0

Αν και είναι λιγότερο δημοφιλείς από τους μαλακούς φακούς επαφής, οι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής παρέχουν καλύτερη όραση, ειδικά σε περίπτωση αστιγματισμού. Οι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής ονομάζονται επίσης GP, RGP ή φακοί διαπερατοί από το οξυγόνο. Οι φακοί αυτοί είναι πιο ανθεκτικοί, καθιστώντας τους πιο εύκολους στο να διατηρούνται καθαροί. Επίσης, οι GP φακοί, τείνουν να αντέχουν περισσότερο από τους μαλακούς φακούς, μειώνοντας το κόστος αντικατάστασης τους.

Για να διατηρείτε τους αεροδιαπερατούς φακούς επαφής σε καλή κατάσταση και τα μάτια σας υγιή, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του επαγγελματία φροντίδας των ματιών σε ότι έχει σχέση με τον καθαρισμό και την αντικατάσταση.

Συστήματα Φροντίδας Αεροδιαπερατών Φακών Επαφής

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σύστημα φροντίδας φακών που συστήνει ο επαγγελματίας φροντίδας των ματιών σας.

Αν ξεπλένετε τους φακούς με νερό πολύ πιθανόν να προκληθούν προβλήματα. Το νερό της βρύσης περιέχει μικροοργανισμούς που προκαλούν οφθαλμικές μολύνσεις.

Τα συστήματα φροντίδας φακών για τους GP φακούς είναι παρόμοια με αυτά των μαλακών φακών, και συνήθως αποτελούνται από:

  • Την συνδιαστική χρήση ξεχωριστών διαλυμάτων καθαρισμού και απολύμανσης – αποθήκευσης.
  • Ένα ενιαίο διάλυμα πολλαπλής χρήσης για καθαρισμό, απολύμανση και αποθήκευση.

Στο παρελθόν, οι GP φακοί ξεπλένονταν με το νερό της βρύσης. Ωστόσο, οι οπτομετρικοί και οι οφθαλμολόγοι δεν συστήνουν αυτή την πρακτική, διότι οι μικροοργανισμοί στο πόσιμο νερό μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακανθαμοιβαδικής κερατίτιδας.

Το ξέπλυμα αεροδιαπερατών φακών επαφής πρέπει να γίνεται μόνο με ένα διάλυμα πολλαπλών χρήσεων ή ένα αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα. Μην ξεπλένετε ποτέ τους GP φακούς σας με πόσιμο νερό.

Βήματα Καθαρισμού GP Φακών

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για την φροντίδα των GP φακών μετά από κάθε περίοδο καθαρισμού:
Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα χέρια σας.

  • Ξεκινήστε με το δεξί φακό σας. Αφαιρέστε τον και τοποθετήστε τον στην παλάμη του χεριού σας.
  • Απλώστε μερικές σταγόνες από το διάλυμα καθαρισμού (ή διάλυμα πολλαπλών χρήσεων, αν αυτό είναι που χρησιμοποιείτε).
  • Τρίψτε απαλά το φακό χρησιμοποιώντας μια κίνηση μπρος – πίσω.
  • Ξεπλύνετε το φακό. Τρίψτε απαλά το φακό με το δείκτη σας, και στη συνέχεια ξεπλύνετε και πάλι.
  • Φυλάξτε το φακό σε μια καθαρή θήκη γεμάτη με φρέσκο ​​διάλυμα αποθήκευσης.
  • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για τον αριστερό φακό σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο επαγγελματίας φροντίδας των ματιών μπορεί να συστήσει την προσθήκη ενζυματικού καθαριστή. Ο ενζυματικός καθαρισμός πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα.

Πώς να καθαρίσετε την θήκη των φακών επαφής σας

Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε, να ξεπλένετε και να στεγνώνετε την θήκη φακών επαφής σας αμέσως μετά την αφαίρεση των φακών από την θήκη τους. Αφαιρέστε το παλιό διάλυμα και τρίψτε το εσωτερικό της θήκης για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα με καθαρά δάκτυλα. Έπειτα γεμίστε το με φρέσκο διάλυμα πολλαπλών χρήσεων ή αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα (όχι νερό), αφαιρέστε το υγρό και τοποθετήστε την άδεια θήκη ανάποδα χωρίς τα καλύμματα.

Πολλά διαλύματα φροντίδας που είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για τους μαλακούς φακούς, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους GP φακούς. Μην ανταλλάζετε διαλύματα ή μην χρησιμοποιήσετε ποτέ κάποιο προϊόν που δεν έχει εισηγηθεί από τον οφθαλμίατρο σας.

Μοιραστείτε το :