Φροντίδα Μαλακών Φακών Επαφής

0

Μπαίνοντας στον διάδρομο φροντίδας των φακών επαφής στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, θα βρείτε μια απίστευτη ποικιλία από προϊόντα.

Αν και φαίνεται αποθαρρυντικό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την φροντίδα των φακών: Το να μην φροντίζετε σωστά τους φακούς επαφής, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από μολύνσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που προκαλούν τύφλωση.

Στην πραγματικότητα, η φροντίδα των φακών επαφής είναι πιο εύκολη από ότι πιστεύετε. Τα συστήματα φροντίδας της φιάλης και οι φακοί επαφής μίας χρήσης, ενισχύουν την σωστή φροντίδα των φακών.

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν πρέπει να αλλάζετε προγράμματα φροντίδας, χωρίς πρώτα να έχετε ενημερώσει τον οφθαλμίατρο σας. Ορισμένα προϊόντα δεν είναι συμβατά μεταξύ τους, ή με ορισμένους φακούς επαφής. Η χρήση μη συμβατών προϊόντων μπορεί να καταστρέψει τους φακούς επαφής σας ή να βλάψει τα μάτια σας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε τις κατευθυντήριες γραμμές για ασφαλή χειρισμό των μαλακών φακών επαφής υπό το φως των πρόσφατων κρουσμάτων σοβαρών μυκητιασικών λοιμώξεων των οφθαλμών που σχετίζονται με μια δημοφιλή (πλέον μη διαθέσιμη) μάρκα διαλύματος καθαρισμού και απολύμανσης των φακών επαφής.

Τα Βασικά για την Φροντίδα των Μαλακών Φακών Επαφής: Καθαρισμός, Ξέπλυμα και Απολύμανση

  • Πλύνετε τα χέρια σας, έτσι ώστε να μην μεταφέρετε τα μικρόβια στο μάτι σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ενυδατικά σαπούνια, καθώς δεν είναι κατάλληλα για τους φακούς επαφής. Στεγνώστε τα χέρια σας με μια πετσέτα χωρίς χνούδι.
  • Αφαιρέστε αρχικά τον ένα φακό και καθαρίστε τον με το προτεινόμενο διάλυμα. Ο καθαρισμός αφαιρεί τη συσσώρευση που παράγεται από τα μάτια , τα καλλυντικά και άλλα υπολείμματα που δυσχεραίνουν την σωστή λειτουργία του φακού. Ο FDA συνιστά να τρίβετε το φακό στην παλάμη του χεριού σας με μερικές σταγόνες διαλύματος.
  • Ξεπλύνετε το φακό και πάλι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.
  • Τοποθετήστε το φακό στην καθαρή θήκη φακών σας και γεμίστε με νέο διάλυμα. Η απολύμανση σκοτώνει τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον φακό. Ο χρόνος απολύμανσης διαφέρει από προϊόν σε προϊόν γι’αυτό ελέγξτε το πακέτο για περισσότερες λεπτομέρειες.
  • Επαναλάβετε τα βήματα δύο έως τέσσερα για τον άλλο φακό σας.

Πέρα από τον Καθαρισμό, το Ξέπλυμα και την Απολύμανση

Πρωτεΐνη. Ανάλογα με τι είδους φακούς επαφής φοράτε και πόση πρωτεΐνη εναποθέτουν τα μάτια σας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ένα προϊόν για αφαίρεση των εν λόγω πρωτεϊνών.

Αν αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά, μπορείτε να υγράνετε ξανά τους φακούς επαφής σας, με ενυδατικές σταγόνες. Αν και ο καθαρισμός τους αφαιρεί κάποια ποσότητα πρωτεΐνης, μπορεί να μην την απομακρύνει όλη, κάνοντας τους φακούς σας μη βολικούς.

Ξηροφθαλμία και ενόχληση. Χρησιμοποιείστε σταγόνες φακών επαφής για να ενυδατώσετε τα μάτια σας και να υγράνετε ξανά τους φακούς σας.

Ευαισθησία ματιών και αλλεργίες. Ένα μικρό ποσοστό χρηστών φακών επαφής, αναπτύσσουν αλλεργία των οφθαλμών λόγω των χημικών που υπάρχουν στα διαλύματα των φακών επαφής. Αν αυτό ισχύει και για σας, δεν χρειάζεστε ένα επιπρόσθετο προϊόν: απλά θα πρέπει να αλλάξετε τα προϊόντα που τώρα χρησιμοποιείτε και να προμηθευτείτε αυτά που γράφουν «χωρίς συντηρητικά».

Μοιραστείτε το :