Γιατί αλλάζει η όραση με την ηλικία;

0

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει εμφανίζονται τεράστιες αλλαγές στην όραση του. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε διάφορες παθήσεις όπως είναι η πρεσβυωπία, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόληψη.

Οι υπολογιστές και η κούραση στα μάτια

Η συνεχής όραση μπροστά στην οθόνη τόσο του ηλεκτρικού υπολογιστή τόσο και της τηλεόρασης, προκαλεί ξηροφθαλμία και έχει ως αποτέλεσμα την κούραση των οφθαλμών. Η χρήση τους όμως δεν οδηγεί σε μόνιμες βλάβες. Για να περιοριστούν οι συνέπειες από την μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οθόνη θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 60 εκατοστών. Το διάλειμμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα παίζει καθοριστικό ρόλο.

Προστασία των ματιών

Τα άτομα ηλικίας κάτω των 40 έχουν σταθερή όραση. Για να διατηρηθεί η όραση αυτή και μετά την ηλικία των 40 θα πρέπει να γίνεται συστηματική χρήση των γυαλιών ηλίου.

Ανάγκη για γυαλιά οράσεως

Η ηλικία των 40 παίζει καθοριστικό ρόλο διότι σε αυτή την ηλικία εμφανίζεται η πρεσβυωπία. Η ανικανότατα διαβάσματος ή η αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα οδηγούν στην χρήση των γυαλιών οράσεως. Η πρεσβυωπία είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των ματιών και δεν θα πρέπει να τρομάζει τον ασθενή.

Ασθένειες και όραση

Ορισμένες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ματιών. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση. Η υπέρταση από την άλλη πλευρά μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των αγγείων του οφθαλμού και έτσι να προκληθεί μόνιμη απώλεια όρασης.

Διατροφή και όραση

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να διατηρήσει υγιές τους οφθαλμούς . Η λουτείνη, τα ω3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες C και Ε προάγουν την υγεία των ματιών. Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση των οφθαλμικών νόσων.

Μοιραστείτε το :