Γιατί δακρύζει ο σκύλος μου;

0

Ο σκύλος μου δακρύζει. Πρόκειται για δάκρυα πόνου , χαράς, η παρουσιάζει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα; Εσείς ρωτάτε οι ειδικοί σας απαντούν.

Ερώτηση: Γιατί όταν γέννησε το έγκυο σκυλάκι που βρήκα στο δρόμο, τα μάτια του έκλαιγαν;

Ο σκύλος μπορεί να δακρύζει είτε γιατί παράγεται μεγάλο ποσοστό δακρύων είτε γιατί δεν γίνεται η κατάλληλη απομάκρυνση τους από τους οφθαλμούς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η παραγωγή των δακρύων ονομάζεται επιφορά, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ζωάκι μπορεί να παρουσιάζει και τα δυο προβλήματα, ταυτόχρονα.

Ερώτηση: Γιατί παρουσιάζει αυξημένη παραγωγή δακρύων;

Η αυξημένη παραγωγή δακρύων αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οφθαλμού στην προσπάθεια του να απομακρύνει κάθε ουσία ή σωματίδιο που έχει εισχωρήσει και προκαλεί ερεθισμό. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ο πόνος, αλλά και ο τραυματισμός του οφθαλμού, μπορούν να οδηγήσουν σε ερεθισμό του ματιού, συνεπώς και σε αυξημένη παραγωγή δακρύων.

Όταν τα δάκρυα τρέχουν

Η επιφορά οφείλεται στην ανεπαρκή παροχέτευση των δακρύων από τον οφθαλμό. Η παροχέτευση των δακρύων γίνεται μέσω δύο πολύ μικρών οπών στην εσωτερική γωνία του ματιού που ονομάζονται δακρυϊκά σημεία και που οδηγούν σε έναν πολύ λεπτό σωλήνα, τον ρινοδακρυϊκό πόρο, ο οποίος καταλήγει στη ρινική κοιλότητα. Οι διαταραχές που έχουν να κάνουν με την ανατομία του οφθαλμού ή των βλεφάρων, καθώς επίσης και η απόφραξη των δακρυϊκών σημείων, μπορούν να προκαλέσουν την ροη των δακρύων.

Ερώτηση: Γιατί παρουσιάζει δάκρυα μετά τον τοκετό;

Η δακρύρροια που παρουσιάζει το σκυλάκι μετά τον τοκετό δεν οφείλεται στον τοκετό ή την γαλουχία, αλλά μάλλον σε κάποια επιλόχεια -συστηματική πάθηση. Για να εντοπισθεί ο λόγος για τον οποίο εκδηλώθηκε η δακρύρροια, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

Μοιραστείτε το :