Γιατί «πετάει» το μάτι μου;

0

Υπάρχουν φορές που νιώθουμε πως το μάτι μας «πετάει». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, εάν το μάτι μας εκδηλώνει το σύμπτωμα αυτό, τότε κάποιον θα δούμε, ωστόσο κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει! Πίσω από αυτό, μπορεί να κρύβονται παθολογικά αιτία που μπορεί να μην είναι καν αθώα.

Οι παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση αυτού του συμπτώματος είναι το άγχος, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η έλλειψη μαγνησίου, η πολύωρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς επίσης και η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Πως μπορεί όμως να αντιμετωπισθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση;

Ένα συχνό σύμπτωμα που αναφέρουν αρκετοί οι οποίοι επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο, είναι ότι αισθάνονται το μάτι τους να «πετάει». Η μυοκιμία όπως ονομάζεται η ενόχληση αυτή, προκαλείται λόγω των ανεξέλεγκτων σπασμών των μυών των βλεφάρων. Συνήθως οι συσπάσεις σταματούν μόνες τους μετά από κάποια λεπτά, ενώ μπορεί να αποτελούν και σύμπτωμα παθήσεων των οφθαλμών, όπως είναι η ξηροφθαλμία, η βλεφαρίτιδα, η επιπεφυκίτιδα και το εντρόπιο.

Σπάνια αποτελούν σύμπτωμα παθήσεων του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, αλλά σε αυτές τις περατώσεις θα υπάρχουν και άλλα πιο σοβαρά συμπτώματα. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι η παράλυση Bell και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το πετάρισμα των βλεφάρων;

Θα πρέπει αρχικά να ξεκουράσετε τους οφθαλμούς σας, ειδικά εάν το σύμπτωμα εκδηλωθεί την ώρα που εργάζεστε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ με τα δάχτυλα σας στην περιοχή των βλεφάρων και εάν το σύμπτωμα δεν υποχωρήσει τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα στους οφθαλμούς για λίγα λεπτά, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Εάν οι συσπάσεις διαρκούν πάνω από επτά ημέρες, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Μοιραστείτε το :