Γλαύκωμα στην εγκυμοσύνη

0

Καθώς το ποσοστό των γυναικών που αποκτούν παιδί σε προχωρημένη ηλικία είναι αυξημένο, η συχνότητα του πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας μπορεί να αυξηθεί.

Το πρωτοπαθές γλαύκωμα εμφανίζεται στις γυναίκες άνω των 40 ετών . Η εγκυμοσύνη όμως μετά την ηλικία αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Η αντιμετώπιση της νόσου αυτής αποτελεί μια πρόκληση και σπάνια ένα προϋπάρχων γλαύκωμα βελτιώνεται κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης η έγκυος με γλαύκωμα θα πρέπει να γνωρίζει τις παρενέργειες των φαρμάκων, ακόμα και μιας πιθανής χειρουργικής επέμβασης.

Ενδοφθάλμια πίεση και εγκυμοσύνη

Η επίπτωση της εγκυμοσύνης στην ενδοφθαλμία πίεση δεν έχει ακόμα μελετηθεί. Μελέτες σε ασθενείς με γλαύκωμα έχουν δείξει ελάττωση της πίεσης αυτής, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη εχει συνδεθεί άμεσα με την ελάττωση της ΕΟΠ κατά 10% στους υγιείς οφθαλμούς. Μάλιστα η ελάττωση είναι μεγαλύτερη στους πολύτοκους από ότι στους πρωτότοκους και αυτό οφείλεται στο έντονο στρες των πρωτότοκων. Παρά το γεγονός ότι η ενδοφθάλμια πίεση μειώνεται κατά την εγκυμοσύνη, ένα προϋπάρχων γλαύκωμα μπορεί να επιδεινωθεί.

Τοκετός και γλαύκωμα

Κατά τον τοκετό, στις εγκύους με στενή γωνία μπορεί να υπάρξει κρίση οξέως γλαυκώματος. Σε μελέτη καταγράφηκε πως η ΕΟΠ αυξήθηκε κατά 1,4mmHg κατά τον τοκετό και μειώθηκε κατά 3,4 mmHg αμέσως μετά. Η μεγάλη απώλεια αίματος κατά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει και αυτή με τη σειρά της σε υπόταση, άρα και σε αύξηση του κινδύνου για επιδείνωση του γλαυκώματος.

Γλαύκωμα και θεραπεία στην εγκυμοσύνη

Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος σε μια έγκυο γυναίκα γίνεται με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος και για την μητέρα αλλά και για το έμβρυο. Το 80% του όγκου μιας οφθαλμικής σταγόνας εισχωρεί στον ρινοδακρυϊκό πόρο και εισέρχεται στην κυκλοφορία.

Επίσης τα κολλύρια παρακάμπτουν τον μεταβολισμό τους στο ήπαρ και εισέρχονται στην κυκλοφορία μέσω του πλακούντα και εγκρίνονται στο αμνιακό υγρό. Η έκθεση του εμβρύου στο φάρμακο θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ότι στην ίδια τη μητέρα, καθώς πραγματοποιείται επανακυκλοφορία στο αμνιακό υγρό.

Κανένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος δεν θεωρείται ασφαλές αλλά ούτε και επιβλαβές. Οι μέχρι τώρα δόκιμες σε ζώα δεν έχουν δείξει εμφάνιση προβλημάτων, ωστόσο δεν γνωρίζουμε για τις βλάβες στα έμβρυα.

Μοιραστείτε το :