Το γλαύκωμα μέχρι το 2020 – Δυσοίωνες προβλέψεις

0

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, πάνω από 6.7 εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν σε απώλεια όρασης λόγω γλαυκώματος μέχρι το 2020. Μια δυσοίωνη πρόβλεψη η οποία ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γλαυκώματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γλαυκώματος καθώς επίσης και από την Παγκόσμια Ένωση Πασχόντων από Γλαύκωμα, η τακτική παρακολούθηση και η έγκαιρη διάγνωση, μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη στηρίζεται, ωστόσο, στο γεγονός πως το γλαύκωμα αποτελεί την δεύτερη αιτία απώλεια της όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς στα πρώτα στάδια η νόσος αυτή δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Όταν όμως διαγνωστεί, οι βλάβες είναι μη αντιστρέψιμες.

Οι οφθαλμίατροι συνηθίζουν να αποκαλούν το γλαύκωμα ως «ύπουλο κλέφτη» της όρασης, διότι μέχρι τώρα έχουν χάσει την όραση τους σχεδόν 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι οφθαλμίατροι στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας Γλαυκώματος, η οποία είναι από τις 8 έως και τις 14 Μαρτίου, συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στην «ύπουλη» αυτή οφθαλμολογική πάθηση. Μια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στα άτομα τρίτης ηλικίας, προσβάλλοντας τα οπτικά νεύρα του ινιακού λοβού του εγκεφάλου, την περιοχή αυτή, δηλαδή, όπου εδρεύει το κέντρο της όρασης.

Η κληρονομικότητα, η υπέρταση και ο διαβήτης, φαίνεται πως αποτελούν τις κυριότερες αιτίες ανάπτυξης αυτής της σοβαρής οφθαλμολογικής νόσου.

Μοιραστείτε το :