Υπερμετρωπία

0

Όταν αναφερόμαστε στον όρο υπερμετρωπία εννοούμε τη διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός συγκεντρώνονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Η υπερμετρωπία συνήθως οφείλεται σε μικρό προσθιοπίσθιο άξονα του ματιού ή σε μικρή διαθλαστική δύναμη του ματιού ή ακόμη και σε συνδυασμό των δύο παραπάνω.

Η υπερμετρωπία αν και είναι φυσικό να υπάρχει σε ένα βαθμό στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, λόγω του μικρού μεγέθους του ματιού, με την πάροδο των χρόνων φυσιολογικά εξαλείφεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας;

Καταρχήν τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

Στα παιδιά το εύρος προσαρμογής είναι μεγάλο. Συνεπώς δεν παρατηρείται μείωση της όρασης, παρά μόνον όταν η υπερμετρωπία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η υπερμετρωπία όμως στα παιδιά είναι δυνατό να προδιαθέτει για συγκλίνοντα στραβισμό, επειδή υπάρχει άμεση σχέση προσαρμογής και σύγκλισης των ματιών (εγγύς αντανακλαστικό). Σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η διερεύνηση κάθε διαθλαστικού προβλήματος από ειδικευμένο οφθαλμίατρο.

Στους ενήλικες συνήθως εκδηλώνεται με μείωση της κοντινής όρασης ή ακόμα και με συμπτώματα κόπωσης κυρίως μετά από παρατεταμένη οπτική εργασία.

Στα μεγαλύτερα άτομα εκδηλώνεται αρχικά η μείωση της κοντινής όρασης και στη συνέχεια της μακρινής όρασης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η υπερμετρωπία αντιμετωπίζεται κάθε φορά αναλόγως των συμπτωμάτων και της ηλικίας του ασθενούς.

Μοιραστείτε το :