Πως ο καφές προστατεύει τους οφθαλμούς;

0

Είναι ευρέως γνωστό πως ο καφές παρέχει μια σειρά από οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οχυρώνει το συκώτι, την καρδιά, ακόμα και τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα, ωστόσο, με νέα έρευνα, φαίνεται πως η κατανάλωση του καφέ, προστατεύει και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού, κάνοντας την αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια ακόμα πιο ευεργετική.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, η κατανάλωση του καφέ, προλαμβάνει την απώλεια όρασης από την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, η οποία οφείλεται στο γλαύκωμα, την προχωρημένη ηλικία ή και τον διαβήτη.

Η ουσία η οποία συμβάλει στην προστασία των οφθαλμών αποκαλείται χλωρογενικό οξύ και σύμφωνα με την έρευνα, η συγκεκριμένη αντιοξειδωτική ουσία φαίνεται πως προλαμβάνει την εκφύλιση του αμφιβληστροειδή χιτώνα σε ποντίκια.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελεί ένα λεπτό στρώμα ιστού, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του οφθαλμού και περιλαμβάνει εκατομμύρια κύτταρα τα οποία παρουσιάζουν φωτοευαισθησία, καθώς επίσης και οπτικά κύτταρα τα οποία συλλέγουν και οργανώνουν τις οπτικές πληροφορίες. Επίσης, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, αποτελεί έναν από τους πιο μεταβολικά ενεργούς ιστούς, γεγονός που τον κάνει άκρως ευαίσθητο στο οξειδωτικό στρες. Συνεπώς, η έλλειψη οξυγόνου και η παράγωγη ελεύθερων ριζών, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης.

Μοιραστείτε το :