Να τι πρέπει να προσέχουν το καλοκαίρι όσοι φορούν φακούς επαφής

0

Η προστασία των οφθαλμών από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, θεωρείται ως αναγκαία, καθώς η συχνή έκθεση των οφθαλμών σε αυτές, μπορούν να προκαλέσουν πολλά και σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως είναι ο καταρράκτης, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ακόμα και τα καρκινώματα.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακές κρέμες στην οφθαλμική περιοχή. Οι αντηλιακές αυτές κρέμες, θα πρέπει να διαθέτουν υψηλό δείκτη προστασίας και να αλείφονται στην περιοχή μόνο με καθαρά χέρια, με σκοπό την πρόληψη μετάδοσης μικροβίων στην περιοχή των βλεφάρων.

Η χρήση των γυαλιών ηλίου είναι εξίσου αναγκαία, καθώς αποτελεί ακόμα έναν τρόπο προστασίας των οφθαλμών από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
Τα άτομα που κάνουν χρήση των φακών επαφής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χρειάζονται ειδική μέριμνα.

Το νερό της θάλασσας φαίνεται πως δεν εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό μικροβιακών σωματιδίων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση του φακού επαφής και εν συνεχεία του οφθαλμού, εκτός και εάν η παραλία έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για κολύμβηση.

Επίσης, ο φακός επαφής μπορεί να χαθεί, ειδικά εάν ο χρήστης ανοίξει τα μάτια του καθώς βρίσκεται κάτω από το νερό. Μια κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στα άτομα με μεγάλο βαθμό μυωπίας ή αστιγματισμού, καθώς δεν θα έχουν την κατάλληλη όραση, ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Μετά την έξοδο από τη θάλασσα, ο χρήστης πρέπει να αφαιρέσει τους φακούς επαφής του μόλις περάσουν 10 λεπτά και όχι αμέσως. Αυτό οφείλεται στο ότι το θαλασσινό νερό περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα άλατος, απ’ότι τα δάκρυα, με αποτέλεσμα ο φακός επαφής να «αγκαλιάσει» το χιτώνα του ματιού. Αν ο χρήστης προσπαθήσει να αφαιρέσει τους φακούς αμέσως, ενδεχομένως να προκληθεί κάποιο επιθηλιακό έλλειμα. Για αυτό και ο χρήστης πρέπει να αφαιρέσει τους φακούς επαφής του μετά από κάποια λεπτά, ώστε να επανέλθει η ωσμωτική ισορροπία μεταξύ των φακών επαφής και των δακρύων.

Μοιραστείτε το :