Πώς να καθυστερήσετε την γήρανση των ματιών σας;

0

Η γήρανση αποτελεί για όλα τα είδη πάνω στον πλανήτη ένα αναπόφευκτο γεγονός, το οποίο επηρεάζει πέρα από τη σωματική μας απόδοση και την εξωτερική μας εμφάνιση.

Το δέρμα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητα του με αποτέλεσμα την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το μόνο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού το οποίο δεν εμφανίζει τις συνέπειες της γήρανσης είναι οι οφθαλμοί, μια άποψη ωστόσο η οποία για τους επιστήμονες θεωρείται ως λανθασμένη.

Οι οφθαλμοί γερνάνε εξωτερικά αλλά και εσωτερικά και αυτό αποδεικνύεται από την ανάπτυξη οφθαλμολογικών παθήσεων όπως είναι ο καταρράκτης, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αλλά και η πρεσβυωπία. Όσον αφορά την εξωτερική γήρανση των οφθαλμών παρατηρούνται εκφυλιστικές αλλοιώσεις της γύρω περιοχής. Μια κατάσταση, ωστόσο, η οποία διαφεύγει της προσοχής καθώς οι οφθαλμοί δεν αλλάζουν όψη, ούτε ζαρώνουν με το πέρασμα του χρόνου.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιστρέψουμε την πορεία της γήρανσης των οφθαλμών;

Ο επιπεφυκότας, ο οποίος είναι μια διάφανη μεμβράνη που καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, αρχίζει να γερνάει, ενώ η σωστή του λειτουργία βασίζεται από το στρώμα των φυσικών δακρύων, από τα οποία κιόλας τρέφεται. Η πάροδος της ηλικίας ,ωστόσο, επηρεάζει ποσοτικά αλλά και ποιοτικά αυτή την δακρυϊκή στιβάδα με αποτέλεσμα οι οφθαλμοί να δείχνουν ερεθισμένοι και πρησμένοι. Εν συνεχεία περισσότερα αιμοφόρα αγγεία κάνουν την εμφάνιση τους με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται σταδιακά. Ο επιπεφυκότας έχει αρχίσει να χάνει την διαύγεια του με τους οφθαλμούς να φαίνονται κουρασμένοι και άτονοι.

Το πώς φαίνονται, ωστοσο, οι οφθαλμοί μας στους άλλους, επηρεάζει άμεσα την αυτοπεποίθηση μας. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την οφθαλμογήρανση, μπορεί όμως να επέμβει ώστε να καθυστερήσει την εξέλιξη της. Η συχνή χρήση των καλλυντικών δακρύων ομορφιάς αποτελεί τρόπο προστασίας των εξωτερικών στιβάδων του ματιού. Επίσης, τα άτομα που φροντίζουν για την ενυδατική περιποίηση των οφθαλμών τους από νεαρή ηλικία, μπορούν να καθυστερήσουν σε μεγαλύτερο ποσοστό την εμφάνιση των «συνεπειών» της γήρανσης των οφθαλμών.

Μοιραστείτε το :