Να γιατί πρέπει να κλείνετε τα μάτια και το στόμα όταν κολυμπάτε σε πισίνες

0

Πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές και γεμάτοι ευχαρίστηση σπεύσετε στην πισίνα του ξενοδοχείου, θα πρέπει να γνωρίζετε πως κατά τη διάρκεια της κολύμβησης σε αυτήν, θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας κλειστά, διαφορετικά θα πρέπει να κάνετε χρήση των γυαλιών κολύμβησης, ώστε να προστατεύσετε τους οφθαλμούς σας.

Την προειδοποίηση απηύθυνε το Αμερικανικό Πρόγραμμα Υγιούς Κολύμβησης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών, το Συμβούλιο Ποιότητας Νερού και Υγείας και το Εθνικό Ίδρυμα Κολύμβησης σε Πισίνες.

Ακολουθώντας την συγκεκριμένη οδηγία, θα γλυτώσετε από το κοκκίνισμα των ματιών, σύμπτωμα το οποίο δεν προέρχεται από το χλώριο, αλλά από τα ούρα που υπάρχουν στην πισίνα!
Αναλυτικότερα, πρόκειται για μια χημική αντίδραση η οποία προέρχεται από την ένωση χλωρίου και ούρων.

Μάλιστα, το κοκκίνισμα των οφθαλμών έπειτα από την κολύμβηση σε πισίνα, αποτελεί συνηθισμένη κατάσταση, γεγονός το οποίο φανερώνει το πόσο συχνή είναι η ύπαρξη ποσότητας ούρων σε αυτές. Όπως είναι ήδη γνωστό, πολλοί αθλητές έχουν παραδεχθεί δημοσίως την συγκεκριμένη… διαρροή, αθλητές όπως ο ολυμπιονίκης Μάικλ Φελπς και ο Ράιαν Λόχτε, οι οποίοι παραδέχθηκαν πως έχουν υποπέσει σε αυτό το ολίσθημα.

Ωστόσο, το κοκκίνισμα των ματιών αποτελεί μόνο μια ασήμαντη παρενέργεια αυτής της χημικής αντίδρασης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αντίδραση του χλωρίου με δυο χημικά των ούρων, δημιουργεί δηλητηριώδη αέρια τα οποία μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες, την καρδιά, ακόμα και το νευρικό σύστημα των ανθρώπων.

Το χλώριο, ωστόσο, δεν είναι ικανό να σκοτώσει αρκετά γρήγορα τα πιο «σοβαρά» μικρόβια, για παράδειγμα το κρυπτοσπορίδιο μπορεί να ζήσει στις πισίνες για αρκετές ημέρες.
Παρά τη χρήση χλωρίου, ολοένα και αυξάνονται οι ασθένειες που σχετίζονται με τις πισίνες, ενώ πάνω από 20.000 άτομα έχουν εμφανίσει διάρροια λόγω κατάποσης νερού από πισίνες και σιντριβάνια.

Πως όμως καταλήγουν τα μικρόβια στις πισίνες;
Έκτος από ποσότητες ούρων, οι κολυμβητές φαίνεται πως αφήνουν και ίχνη διάρροιας. Για αυτό και ο ασφαλέστερος τρόπος κολύμβησης σε πισίνες, γίνεται με γυαλιά κολύμβησης και φυσικά με το στόμα… κλειστό.

Μοιραστείτε το :