«Κριθαράκι» στο μάτι – Τι το προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται

0

Το κριθαράκι είναι αποτέλεσμα μιας οξείας λοίμωξης των σμηγματορροϊκών αδένων των βλεφάρων, ενώ η λοίμωξη αυτή οφείλεται στο έλαιο το οποίο έχει ως στόχο να προστατέψει τους οφθαλμούς. Όταν το έλαιο δεν βρίσκει διέξοδο συσσωρεύεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός εξογκώματος το οποίο είναι κόκκινο και οζώδες.

Όταν τα βακτήρια μολύνουν τον ήδη φραγμένο αδένα, προκαλείται πόνος του οφθαλμού και ερυθρότητα στην περιοχή του βλεφάρου ακόμα και στο μάγουλο.

Το εξόγκωμα αυτό μοιάζει με σπυράκι και έχει υπόλευκο ή κιτρινωπό χρώμα και εξαφανίζεται μόνο όταν ανοίξει ο φραγμένος αδένας.

Συχνά το «κριθαράκι» εμφανίζεται έπειτα από μόλυνση των φραγμένων αδένων από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, ενώ η  σμηγματόρροια μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης της λοίμωξης. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση του είναι η κακή αφαίρεση του μακιγιάζ, η χρήση ληγμένων ή μολυσμένων καλλυντικών, η κακή περιποίηση των βλεφάρων, το έντονο στρες, καθώς επίσης και οι ορμονικές μεταβολές.

«Κριθαράκι» και τρόποι αντιμετώπισης στο σπίτι

Στις περισσότερες περιπτώσεις το «κριθαράκι» υποχωρεί μόνο του μέσα σε επτά ημέρες. Η χρήση ζεστών κομπρέσων έως και 6 φορές την ημέρα, το τρίψιμο των βλεφάρων με ένα μη ερεθιστικό σαπούνι, ο περιορισμός της χρήσης μακιγιάζ ματιών, καθώς επίσης και η διακοπή χρήσης των φακών επαφής, μπορούν να φανούν σωτήρια στην αντιμετώπιση αυτού του δυσάρεστου συμπτώματος.

Μοιραστείτε το :